ABN Amro verwacht nog twee jaar een lagere olieprijs
De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten zorgt ervoor dat de economische groei wereldwijd lager uitpakt. Een direct gevolg daarvan is dat de vraag naar olie minder sterk stijgt dan verwacht.
En dat heeft weer gevolgen voor de prijs, stelt ABN Amro in haar nieuwste Energiemonitor.
Snel herstel van een dipje
De bank stelt haar ramingen voor het eind van het jaar naar beneden bij. De prijs van een vat Brentolie daalt in de nieuwe prognoses van 70 naar 60 dollar per vat; de prijs voor Amerikaanse olie (WTI) van 60 naar 50 dollar per vat.
De prijs van Brentolie zou tijdelijk nog verder kunnen dalen, maar de bank verwacht dat die prijs zich snel herstelt van zo'n dipje. De komende twee jaar zou het prijsniveau lager blijven dan eerder verwacht.
Beperkte daling
De prijsdaling blijft beperkt om een aantal redenen, stelt ABN Amro. De onrust in het Midden-Oosten is er een van. Ook verwacht ABN niet dat de Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, blij is met de lage prijs en daarom eventueel maatregelen zal aankondigen om het prijsniveau te ondersteunen.
De renteverlagingen door de Fed kunnen wel een negatief effect hebben op de olieprijs, maar de ABN-economen denken niet dat die druk de komende tijd nog groter wordt.
Grote prijsbewegingen
Zijn de lagere olieprijzen goed nieuws voor de consument aan de pomp? Niet per se. Voor het eind van het jaar verwacht Hans van Cleef, senior energie-econoom bij ABN Amro, een brandstofprijs die om en nabij het huidige niveau ligt.
"Misschien dat de prijs ook hier heel eventjes zal doorschieten naar beneden, maar dat zal niet lang duren", zegt hij. "De prijs van benzine wordt uiteindelijk maar voor 25 tot 30 procent bepaald door de olieprijs."
Naast een lagere olieprijs verwacht Van Cleef ook dat het risico toeneemt op grote bewegingen in de prijs van een vat olie. "Een jaar of tien geleden bewoog de olieprijs zich binnen een bandbreedte van pak 'm beet 1 tot 20 dollar. Tijdens de crisis steeg dit naar makkelijk 80 dollar. Die grotere prijsbewegingen zien we ook nu weer."
Speculatie bepaalt de markt
In de Energiemonitor noemt hij een aantal redenen voor het grotere risico op zulke sterke prijsbewegingen. De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten bijvoorbeeld. Een - onverwachte - beëindiging van die oorlog zou een positieve prijsimpuls kunnen betekenen.
Ook de productie van schalie-olie in de Verenigde Staten, de spanningen in het Midden-Oosten en het marktaandeel van Saoedi-Arabië kunnen een rol spelen in prijsbeweging van olie.
Die prijsbeweging wordt volgens Van Cleef steeds groter omdat de oliemarkt meer wordt bepaald door speculatie, bijvoorbeeld van beleggers die switchen tussen speculeren op prijsdaling of juist prijsstijging. "Het is daarom steeds moeilijker aan te geven waar de prijs ongeveer uitkomt, het is meer richting aangeven."