Beurs

Rente is zo laag, waarom lenen bedrijven niet meer en voor lange tijd?

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPRente is zo laag, waarom lenen bedrijven niet meer en voor lange tijd?
RTL

Vanwege de bijzonder lage rente plaatsen bedrijven de laatste dagen steeds meer obligaties, om zo voor langere tijd geld te lenen. Maar waarom lenen ze niet meteen flinke bedragen en voor minstens 30 jaar?

De rente is laag. Zo laag, dat de het rendement op een 30-jarige Nederlandse staatslening zelfs negatief is. Beleggers hebben er dus geld voor over om aan de staat te lenen.

Ook bedrijven die geld lenen profiteren. Zij betalen wel een iets hogere rente dan de overheid, omdat het risico dat de Nederlandse staat failliet gaat op vrijwel nihil wordt geschat, terwijl die kans voor bedrijven wat hoger is.

Gaat de rente ooit weer stijgen? 'In de buurt van het keerpunt'
Lees ook

Gaat de rente ooit weer stijgen? 'In de buurt van het keerpunt'

Zomer voorbij

Vooral sinds vorige week gaat hard met bedrijven die obligatieleningen uitgeven. Dat komt simpelweg doordat het zomerseizoen zo'n beetje voorbij is, legt Joost Beaumont, senior Fixed Income Strategist van ABN Amro uit.

Bedrijven met een hoge kredietrating kunnen nu al voor vijf jaar lang gratis lenen of krijgen een klein beetje geld toe. Het gaat dan om bedrijven met een zogeheten A-rating, dat zijn bedrijven waarvan de kans dat ze niet meer hun rente en aflossing kunnen betalen, zeer laag wordt ingeschat.

Als die kwaliteitsbedrijven voor een langere periode lenen, dan zijn ze wel wat geld kwijt aan rente, maar nog altijd betalen ze voor 20 jaar maar iets meer dan 0,6 procent en voor 30 jaar iets minder dan 0,8 procent.

Voor beleggers zijn die lage rendementen vervelend, maar als ik cfo was, dan zou ik elke dag geld lenen, grapt Shanawaz Bhimji, ook senior Fixed Income Strategist bij ABN Amro. 

Terughoudend met investeren

Maar waarom lenen bedrijven dan niet nog veel meer en ook voor langere looptijden, 20 of 30 jaar bijvoorbeeld? Eenvoudig: ze weten niet of ze het geld wel nodig hebben. Vanwege de onzekerheid over de economie zijn bedrijven terughoudend met investeren.

Bedrijven zijn wel voor een iets langere periode gaan lenen, aldus Van Geffen. Maar ze lenen vaak geld voor een bepaald project. Als de looptijd van een project maar vijf jaar is, dan ga je geld voor die periode lenen en niet voor 30 jaar, zegt Beaumont.

Verder ga je er als je voor een lange periode leent vanuit dat de rente niet lager kan. Dat dachten we de afgelopen jaren vaker, maar dat bleek toch anders, aldus Bas van Geffen, die zich binnen Rabobank richt op de economie van de eurozone en de ECB.

100.000 keer pinnen

En geld lenen omdat het niets kost terwijl je het niet nodig hebt is ook niet verstandig. Je moet het geld toch ergens laten. Met de bedrijfspas 50.000 of 100.000 keer naar de pinautomaat lopen en het geld in een kluis stoppen is ten eerste heel tijdrovend, terwijl je verder een wel héél grote kluis moet hebben. Dan hebben we het nog niet eens over het risico dat iemand wat stapels bankbiljetten meeneemt, zonder dat dat ook echt de bedoeling is.

Het geld op de bank dan maar? Dat kost ook geld. ING Bank, bijvoorbeeld, rekent aan grote zakelijke klanten soms al negatieve rente.

Schulden herfinancieren

Het gros van de leningen die bedrijven uitschrijven is voor de herfinanciering van bestaande schuld, aldus Bhimji.

Maar je kunt vaak niet zomaar bestaande leningen aflossen en vervangen door nieuwe leningen met een veel lagere rente, legt Van Geffen uit. Vaak staat in de voorwaarden dat een lening niet zonder meer eerder kan worden terugbetaald.

Obligatiekoers gestegen

Je kunt natuurlijk wel je eigen obligaties terugkopen, maar door de gedaalde rente zijn de koersen van obligatieleningen gestegen. Rente en obligatiekoersen bewegen namelijk tegengesteld. Dat zit zo: als je als belegger een obligatielening hebt waarop je, zeg, 2 procent rente krijgt vergoed en de marktrente daalt naar 1,5 procent, dan willen andere beleggers best iets meer voor jouw obligatielening betalen.

Daarop krijgen ze immers 2 procent, terwijl ze na die rentedaling in de markt op een nieuwe lening nog maar 1,5 procent kunnen krijgen.

Resterende looptijd

Obligaties hebben vaak een nominale waarde van 1000 euro. Dus als je een obligatielening hebt uitstaan met een resterende looptijd van bijvoorbeeld vijf jaar, dan moet je over vijf jaar die 1000 euro per obligatie terugbetalen. Maar als je nú die obligatie terugkoopt in de markt, dan kost je dat meer dan de nominale waarde van 1000 euro.

Het hangt dus af van de resterende looptijd van de obligatie of het voordelig is voor de geldlener om die lening terug te kopen en te vervangen door een nieuwe lening waarop je minder rente kwijt bent, aldus Bhimji.

Niet alle bedrijven kunnen trouwens in en handomdraai voor lange tijd geld lenen. De iets minder bekende bedrijven hebben meer moeite, omdat er meer risico aan is verbonden. Ze zullen een hogere rente moeten bieden, legt Bhimji uit.

Lees meer over
ECBObligatieRenteBeleggenHandelsoorlog