Goudprijs hoogst in 7 jaar, hoe aantrekkelijk is beleggen in goud?
De prijs van goud staat op het hoogste punt sinds begin april 2013. Dat komt mede door de onrust in het Midden-Oosten. Hoe interessant is het eigenlijk voor beleggers om goud te kopen?
De oplopende spanningen tussen Iran, de VS en Irak na na de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de Verenigde Staten zorgen voor onrust op de financiële markten. Aandelenkoersen dalen. De AEX-index staat 1 procent lager, de olieprijs stijgt en ook goud wordt duurder.
Voor een troy ounce goud (31,1 gram) betaal je nu zo'n 1575 dollar (1400 euro). Daarmee is de goudprijs dit jaar al met bijna 4 procent gestegen.
Veilige haven
"Het sentiment rond goud was sowieso al wat positiever en als er dan zoiets als nu gebeurt in het Midden-Oosten bijkomt, dan zijn er altijd mensen die goud kopen als veilige haven", zegt Georgette Boele, valuta- en edelmetalenstrateeg bij ABN Amro.
Zij wijst erop dat er sprake was van een dunne markt, omdat veel marktpartijen nog niet aan het handelen waren. Dan is er relatief minder nodig om koersen te laten bewegen.
Nu begint de eerste hele week van het nieuwe jaar en dan gaan de meeste beleggers weer aan het werk, aldus Boele.
"Je ziet wel vaker dat aan het eind en het begin van het jaar de beweging wat doorschiet en dat je halverwege januari signalen krijgt of de beweging langer doorgaat of dat de stijging of daling meer door de dunne markt kwam", zegt zij.
Winstnemingen?
Er zaten al heel veel beleggers in goud, zowel speculanten als kleinere beleggers, aldus Boele. Ze kan zich voorstellen dat mensen nerveus worden door de geopolitieke ontwikkelingen en dat ze goud kopen, maar als de situatie stabiliseert dan kan de goudprijs ook weer dalen, denkt Boele.
Sinds de laatste hele handelsweek voor kerst is de goudprijs zo'n 100 dollar gestegen. Op de langere termijn is Boele wel optimistisch over goud. "Maar ik zou altijd wat voorzichtig zijn aan het begin van het jaar met dunne markten en waar posities al zo groot zijn", zegt ze.
Zij kan zich goed voorstellen dat beleggers voor de korte termijn winst gaan nemen.
Apart
Zelf zou Boele op het huidige niveau niet in goud stappen. Zij gaat voor het eind van het jaar uit van een goudprijs van 1600 dollar, daar zitten we nu dus bijna al. Zij wijst erop dat in 2019 goud niet werd gekocht vanuit het oogpunt van een veilige haven, maar uit beleggingsoogpunt. "Dat is wel apart voor goud".
Goud levert immers geen rente of dividend op, maar het rendement is in ieder geval niet negatief. Dat in tegenstelling tot de situatie die je nu hebt met veel obligaties. Vorig jaar gingen steeds meer obligaties een negatief rendement opleveren.
Goud werd daardoor aantrekkelijker. "Als de rente echter gaat stijgen, wat ik niet verwacht, dan is dat vaak negatief voor goud", waarschuwt Boele.
'Goud kopen is niet logisch'
"Als je weet dat iedereen goud koopt als het onrustig is, dan lijkt het logisch om nu goud te kopen", zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. "Het is echter op zich niet logisch dat beleggers vluchten in goud, want je kunt er niet zoveel mee. Olie is voor de economie veel relevanter."
Als je vertrouwen hebt in goud, dan kun je Exchange Traded Funds (ETF's) kopen. Dat zijn fondsen die gespreid beleggen in een index mogelijk maken en waarmee je ook in goud kan beleggen. Dat goud krijg je op deze manier nooit fysiek in handen. Als je bang bent dat je in een oorlog terechtkomt dan kun je beter fysiek goud kopen, zo besluit De Geus.
De goudprijs staat trouwens nog niet op het hoogste punt ooit. Dat werd bereikt in augustus 2011, toen een ounce goud zo'n 1900 dollar kostte. Toen was er grote onzekerheid op de financiële markten.