'Dividend? Er zijn heel wat bedrijven die dat prima kunnen betalen'
Randstad, Unibail-Rodamco, en nu de banken ABN Amro en ING: een flink aantal bedrijven uit de AEX keert vanwege de coronacrisis geen dividend uit. Er zijn daarentegen ook beursbedrijven die zich dat nog prima kunnen veroorloven, zeggen aandelenexperts.
Centrale banken ECB en DNB gaven banken een niet mis te verstane hint dat ze maar beter geen dividend konden uitkeren. Even later kwamen ABN Amro, ING en Rabobank kort na elkaar met een persbericht dat ze geen dividend zouden betalen.
Ook onder meer Randstad en Unibail-Rodamco besloten hiertoe. Zij houden de contanten met het oog op de onzekere situatie liever in eigen zak.
ASML en ASMI
Maar dat geldt niet voor alle beursgenoteerde bedrijven. Zo kunnen ASML en ASMI, twee Nederlandse makers van chipmachines, nog prima dividend betalen, zegt Jos Versteeg, aandelenanalist en vermogensbeheerder bij InsingerGilissen. Ze hebben een goede financiële positie, stelt hij.
ASML keerde over 2019 bijna 39 procent van de winst uit (het houdt dus ruim 60 procent in het bedrijf) en het had met een eigen vermogen dat bijna 58 procent van het totale vermogen vormde een sterke balans.
Ook ASMI keert een relatief klein deel van de winst uit en het heeft een sterke balans.
Ahold, Unilever en Heineken
Ook bedrijven in de voedingssector, zoals Ahold-Delhaize en Unilever, zullen dividend kunnen uitbetalen, denkt Corné van Zeijl, aandelenstrateeg en econoom bij Actiam.
Unilever keert vanaf 1962 elk jaar dividend uit, dat willen ze niet graag onderbreken, vult Versteeg aan.
Flow Traders
Een bedrijf dat zeker dividend zal kunnen betalen is Flow Traders, zegt Albert Jellema van 1Vermogensbeheer. Het bedrijf profiteert namelijk van onrust op de beurs. Er wordt dan immers veel meer gehandeld in ETF's, fondsen waarmee je in feite een stukje van de index kunt kopen. Daardoor stijgen de handelsinkomsten van Flow Traders.
Ook Intertrust zal weinig last hebben van het coronavirus, denkt hij. Intertrust is een trustbedrijf en verleent verschillende administratieve diensten.
SBM Offshore, DSM, Wolters Kluwer
Een bedrijf dat ook prima dividend zal kunnen blijven betalen is SBM Offshore, stelt Jellema. Dat heeft een aantal tot drijvende opslag- en productieplatforms. Die zijn voor lange tijd verhuurd aan grote oliemaatschappen, zoals ExxonMobil en Petrobras, die blijven wel aan hun verplichtingen voldoen, aldus Jellema.
Ook chemieconcern DSM en uitgever Wolters Kluwer zullen relatief weinig last hebben van de coronacrisis en genoeg middelen hebben om dividend te betalen, verwacht hij.
'Geen dividend kan later ook ongunstig uitpakken'
Het is trouwens wel makkelijk om te zeggen dat bedrijven geen dividend moeten uitbetalen, vindt Versteeg. Dat banken het niet doen kan hij goed begrijpen, ze kunnen nu immers makkelijker geld uitlenen.
Als je nu echter tijdelijk geen dividend betaalt, dan kan dat de beurskoers drukken. Daardoor zul je later, als je nieuw vermogen wilt ophalen, meer aandelen moeten uitgeven. Dat is ongunstig voor de huidige aandeelhouders.
Aandeelhouders zijn ook geen profiteurs, ze verschaffen risicodragend kapitaal aan een onderneming en daarvoor krijgen ze een vergoeding, legt Versteeg uit. "Ze zitten voorin de bus, als er een ongeluk komt, dan vangen zij de klappen op."
'Aandeleninkoopprogramma is buffer'
Beursfondsen hebben trouwens ook nog een buffer in de vorm van aandeleninkoopprogramma’s, aldus Versteeg. Ondernemingen zoals Shell zijn daar tijdelijk mee gestopt, terwijl ze wel dividend blijven uitkeren. Zo kun je dus op een andere manier iets doen om contanten in het bedrijf te houden.
Vergeet ook niet dat veel mensen via hun pensioenfonds ook belegger zijn, daarnaast zijn veel beleggers afhankelijk van dividenden, zegt Versteeg.
In theorie zou het voor beleggers in ondernemingen als ING niet moeten uitmaken, als er geen dividend wordt uitgekeerd en het geld in het bedrijf wordt gehouden, denkt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. Het bedrijf kan namelijk altijd later nog dividend betalen.