JP Morgan: ergste ellende op de beurs is achter de rug
De meeste aandelen en obligaties hebben het laagste punt op de beurs gezien. Dat zeggen strategen van de grote Amerikaanse zakenbank JP Morgan. Niet iedereen is het met ze eens.
Aan de voorwaarden waar de markt aan moet voldoen om te stabiliseren en te herstellen van de coronacrisis is grotendeels voldaan, aldus JP Morgan.
Daarbij gaat het onder meer om waarderingen waarbij wordt uitgegaan van een recessie en buitengewone fiscale stimuleringen.
Besmettingen onzekere factor
Het aantal mensen dat is besmet met het coronavirus is wel een onzekere factor, aangezien ze hoog zijn, maar wel minder snel stijgen in de VS en Europa, aldus JP Morgan.
Ze denken wel dat aandelen volatiel zullen blijven zolang het percentage mensen dat besmet is zorgt voor onzekerheid over de hoe heftig de door het coronavirus veroorzaakte recessie zal zijn en hoe lang deze zal duren.
Tweede kwartaal
Toch hebben de meeste sectoren waarschijnlijk het dieptepunt bereikt, behalve misschien olie en sommige opkomende markten, aldus de strategen van JP Morgan.
Zij denken dat in het tweede kwartaal de meeste risicovolle beleggingen, zoals aandelen, in koers zullen stijgen. Daarbij waarschuwen ze wel dat het verstandig is om niet in één keer in de markt te stappen, maar om dat in stapjes te doen. Dus, een deel in de ene week en een volgend deel een tijdje later. Daarmee spreid je het risico.
Goldman terughoudend
Toch is niet iedereen zo optimistisch. Zo denkt Goldman Sachs dat de beurzen in de komende weken verder omlaag kunnen.
De bank wil eerst zien dat het tempo van nieuwe besmettingen afvlakt, bewijs dat de stimulering door de overheid en de Federal Rserver, de Amerikaanse centrale bank, werkt en een uitbodemen van de uitstroom van geld uit aandelenmarkten.
De Geus en Van Zeijl sceptisch
Ook Corné van Zeijl van Actiam en RTL Z-beurscommentator Hans de Geus zijn terughoudend. Als de situatie in de VS niet snel verbetert en we blijven nog lang doorsukkelen, dan lijkt het De Geus sterk dat we de bodem gezien hebben.
In de VS zit nu het grootste risico, in ieder geval qua het aantal besmettingen is de bodem daar nog niet bereikt en dan heb je ook de bodem van de beurs nog niet bereikt, vult Van Zeijl aan.