Minister Koolmees aan bedrijven in problemen: betaal geen dividend
Als het aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken ligt, dan betalen bedrijven die in de problemen komen vanwege het coronavirus geen dividend uit. Ook doet hij een 'morele oproep' aan beursgenoteerde bedrijven om alleen aanspraak te maken op de nieuwe werktijdverkortingsregeling als het écht nodig is.
Je kunt beter een 'appeltje voor de dorst' bewaren, is het advies van Koolmees. Dat heeft ook gevolgen voor beursfondsen.
Als zij een deel van de winst aan aandeelhouders betalen, dan komen zij officieel wel in aanmerking voor de nieuwe werktijdverkortingsregeling, maar Koolmees roept bedrijven op om het betalen van dividend te heroverwegen.
ECB en banken
Onlangs riep de Europese Centrale Bank (ECB) banken al op om geen dividend uit te keren. Daardoor zouden zij beter schokken kunnen opvatten. ING, Rabobank en ABN Amro hebben daar al gehoor aan gegeven: zij betalen geen dividend tot in elk geval 1 oktober.
Koolmees zegt nu in feite hetzelfde, maar dan ook voor andere bedrijven. Hij wijst op de coronacrisis die voor 'uitzonderlijke economische omstandigheden' zorgt.
Geen eisen
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW), die de werktijdverkorting vervangt, is in principe voor alle ondernemingen die aan de voorwaarden voldoen. Er zijn daarbij geen verdere eisen aan het dividendbeleid van bedrijven.
De regeling is zo algemeen, omdat deze snel in elkaar gezet moest worden. Koolmees doet nu echter nogmaals een 'morele oproep om dit alleen maar aan te vragen als je het echt nodig hebt, maar ook na te denken over je dividendbeleid'.
"Kun je dat geld nu niet beter gebruiken voor de stabiliteit van je bedrijf om te voorkomen dat bijvoorbeeld mensen ontslagen worden?", vraagt hij zich af.