Beurs

Olieprijs iets omhoog na historische deal: dit is er afgesproken

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© AFPOlieprijs iets omhoog na historische deal: dit is er afgesproken
RTL

Het pact van olieproducerende landen (OPEC), Rusland en de andere olielanden hebben een deal bereikt om gezamenlijk 10 procent minder olie op te gaan pompen. Het doel van de afspraak is dat de olieprijs weer stijgt. 

Vanaf 1 mei gaat de productie met 9,7 miljoen vaten per dag omlaag, tot en met 30 juni. Ook daarna blijft de oliekraan dichter dan dat deze nu is. In het tweede half jaar van 2020 wordt de productie met 7,7 miljoen vaten verminderd

Olieruzie Rusland en Saudi-Arabië

Op de lange termijn hebben de landen afgesproken om tot en met 30 april 2022 5,8 miljoen vaten minder op te pompen. De productie van oktober 2018 geldt voor ieder land als uitgangspunt, Saoedi-Arabië en Rusland uitgezonderd.

Deze twee landen zijn de grote schuldigen aan de overvloed aan olie op de wereldmarkt, met de fors gedaalde prijzen tot gevolg. Omdat de Russen hun productie niet wilden verlagen na een oproep van de Saoedi's begin maart, verhoogde Saoedi-Arabië de productie. Rusland deed vervolgens hetzelfde. 

Olieprijs stijgt weer, ondanks escalatie conflict Saudi-Arabië en Rusland
Lees ook

Olieprijs stijgt weer, ondanks escalatie conflict Saudi-Arabië en Rusland

Beide landen pompen op dit moment rond de twaalf miljoen vaten op, in hun poging het andere land met de lage olieprijs in de financiën te raken. Vanwege deze ongekende productiedrift, geldt voor deze twee landen 11 miljoen vaten per dag als uitgangspunt. 

Mexico en VS blij

De historische deal - nog nooit werd er zo'n forse verlaging afgesproken - werd niet zonder slag of stoot bereikt. De onderhandelingen duurden van vorige week donderdag tot gisterenavond.

Mexico lag lang dwars maar stemde uiteindelijk na onder meer een compensatieaanbod van de VS, in met de productiebeperking. Het land, een relatief kleine producent, zou in het oorspronkelijke plan 400.000 vaten moeten inleveren maar wilde niet verder gaan dan 100.000. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De Amerikaanse president Donald Trump juichte het akkoord gisterenavond via Twitter toe. "Dit redt honderdduizenden banen in de energiesector van de VS", was zijn reactie. Een lage olieprijs is erg ongunstig voor Amerikaanse olieproducenten omdat het winnen van schalieolie relatief duur is. De VS zelf is overigens geen lid van de OPEC.

Trump bedankte en feliciteerde tevens zijn Russische collega Vladimir Poetin en de Saudische koning Salman. Moskou en Riyad toonden zich ook tevreden met deze oplossing, die volgens beiden stabiliteit zal brengen op de oliemarkt.

Is het genoeg?

De grote vraag is of het genoeg zal zijn om de olieprijs te stutten. Die was sinds het conflict uitbrak in een vrije val geraakt. Analisten hebben twijfels of de afspraak van de OPEC met Rusland ver genoeg gaat. Er is vanwege de wereldwijde coronacrisis veel minder vraag naar olie, omdat er minder wordt gereden en fabrieken minder produceren. 

De olieprijs steeg gisterenavond wel en staat momenteel ook in de plus in de futurehandel op Wall Street. Maar de koers van zowel een vat Amerikaanse olie als Brent ligt meer dan de helft lager dan aan het begin van het jaar. 

Lees meer over
ShellOPECExxon MobilOlieOlieprijsBrandstofBenzineprijsDiesel