Beurs

Miljardenverlies voor BP door gedaalde olieprijs

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPMiljardenverlies voor BP door gedaalde olieprijs
RTL

De effecten van de sterk gedaalde olieprijzen als gevolg van de coronacrisis en de prijzenoorlog sijpelen door in de resultaten van de olie- en gasreuzen. Als eerste beursgenoteerde oliebedrijf komt het Britse BP vandaag met cijfers over het eerste kwartaal. En die vallen tegen.

In de eerste drie maanden leed BP een historisch verlies van 4,4 miljard dollar, blijkt uit de cijfers over de eerste drie maanden van 2020. De onderliggende winst kwam uit op 800 miljoen dollar, een daling van twee derde in vergelijking met de eerste drie maanden van 2019. Ook de omzet daalde, van 67,4 miljard dollar naar 59,5 miljard dollar.

Ceo Bernard Looney, die in februari het stokje overnam van Bob Dudley, spreekt van 'buitengewone tijden die vragen om buitengewone maatregelen'. "Onze sector is qua wijzigingen in vraag en aanbod geraakt op een schaal die nog niet eerder is gezien", zegt hij in een toelichting.

Schulden lopen op

Om het tij te keren kondigt Looney aan dat hij 'doortastende acties' gaat nemen om de financiële positie te versterken. Het Britse bedrijf gaat onder meer snijden in de kosten. Zo is het van plan om 12 miljard euro minder uit te geven dan de prognose van februari.

De schuldpositie van de Britse onderneming liep met 6 miljard dollar op tot 51,4 miljard dollar. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen nog 32 miljard dollar aan liquiditeit beschikbaar. Vooralsnog blijft BP gewoon dividend uitkeren aan aandeelhouders: voor dit kwartaal 10,5 dollarcent per aandeel.

BP is het eerste grote oliebedrijf dat zijn cijfers over het eerste kwartaal bekendmaakt. Donderdag komt Shell, vrijdag volgen de Amerikaanse giganten ExxonMobil en Chevron. Volgende week is het de beurt aan het Franse Total, weer een week lager volgt Saudi Aramco.

Dalende olieprijzen

De olieprijzen zijn sinds eind februari is een vrije val geraakt doordat het aanbod de vraag overstijgt. Niet alleen worden er als gevolg van de coronacrisis veel minder gevlogen en gereden, ook zijn Rusland en Saoedi-Arabië een prijzenoorlog gestart. Productiebeperkingen haalden niets uit.

Geld toe krijgen bij het kopen van olie: zo werkt dat
Lees ook

Geld toe krijgen bij het kopen van olie: zo werkt dat

Vandaag dalen de olieprijzen opnieuw. Een vat Brent-olie, de Europese standaard, schommelt al weken tussen de 20 en 30 dollar, tegenover bijna 70 dollar aan het begin van het jaar. Amerikaanse olie, West Texas Intermediate (WTI), is nog harder gedaald. Op dit moment kost een vat 10 dollar, terwijl in januari nog zo'n 60 dollar werd betaald.

Voor het eerst in de geschiedenis dook de WTI-prijs vorige week onder de nul: kopers kregen geld toe. Overal ter wereld puilen de opslagtanks uit. Handelaren zetten nu olietankers in om olie tijdelijk op te slaan. Hierdoor liggen voor de kust van grote havens opgeteld honderden schepen te wachten op betere tijden.

Lees meer over
BPShellOlieGaswinningCoronavirusGroot-BrittanniëRuslandSaoedi-Arabië