Adyen-concurrent Wirecard door het putje nu 1,9 miljard zoek is
Wirecard, de Duitse concurrent van Adyen, zit diep in de problemen. Er is 1,9 miljard euro zoek en de beurskoers is in twee dagen met zo'n 80 procent gekelderd. Kan Adyen hier zijn voordeel mee doen?
Het klinkt als een slechte grap, een bedrijf dat betalingen voor klanten verzorgt is 1,9 miljard euro kwijt. Accountants van het Duitse Wirecard, een branchegenoot van Adyen, kunnen niet bevestigen dat 1,9 miljard aan kasgeld dat op de balans staat er ook werkelijk is.
Het bedrag is ongeveer een kwart van wat er in totaal op de balans staat en het is net zoveel als alle winst die het bedrijf zegt sinds 2012 te hebben behaald. Accountant EY, die al tien jaar lang de boeken controleert, kan nog geen goedkeurende verklaring geven.
Vandaag treedt Markus Braun met onmiddellijke ingang terug als ceo van Wirecard. Hij wordt opgevolgd door James Freis, die gisteren nog per direct in het bestuur was benoemd. Hij werd daar verantwoordelijk voor de nieuwe afdeling compliance, oftewel of medewerkers zich wel aan de wet en de regels houden.
Min 80 procent in 1,5 dag
Beleggers in Wirecard hebben hun bezit voor een groot deel in rook zien opgaan. Het aandeel kelderde gisteren van 104,50 euro tot 39,90 euro, oftewel een klap van bijna 62 procent. Vandaag gaat er nog eens zo'n 45 procent vanaf, tot circa 20 euro.
Dat brengt het totale koersverlies in anderhalve beursdag op ruim 80 procent. Nadat ceo Braun was afgetreden herstelt de koers enigszins, toch staat de teller na 1,5 dag nog altijd op een verlies van 77 procent.
'Moeilijk om nieuwe klanten te krijgen'
De problemen bij Wirecard kunnen goed uitpakken voor Adyen. "Dit is iets dat de concurrent in een slecht daglicht stelt, dan kom je als andere speler beter naar voren", zegt Corné van Zeijl van Actiam.
Wirecard houdt niet meteen op te bestaan, zegt Jos Versteeg van InsingerGilissen. Zeker bij betalingsverkeer is het heel belangrijk dat je als bedrijf je zaken op orde hebt. Het is nu heel moeilijk om nieuwe klanten te winnen en je hebt zelfs kans dat bestaande klanten weg gaan, denkt hij.
'Zelfde rijtje als Baan'
Van Zeijl plaatst Wirecard in het zelfde rijtje als Baan en (nog langer geleden) het Belgisch Lernout & Hauspie, dat in spraakherkenningssoftware deed.
"Het gaat om lokale kampioenen, met een speciaal product dat hard groeit, in een sector die een beetje hot is", zegt hij. "De snelle groei moet je ergens vandaag halen, dan wordt je wat creatiever met cijfers, maar 1,9 miljard euro is wel heel erg creatief."
Klokkeluiders
Het gedoe rond Wirecard komt niet helemaal uit de lucht vallen. De Financial Times schreef vorig jaar al over problemen bij het concern. Klokkenluiders zouden documenten hebben vervalst om toezichthouders en accountants om de tuin te leiden.
KPMG, een ander accountantskantoor, deed zes maanden onderzoek, maar kon niet zeggen over het leeuwendeel van de winsten tussen 2015 en 2018 echt was.
Wirecard ontkende steeds, maar nu barst toch de bom. De publicatie van de jaarcijfers is uitgesteld en de chief operations officer (coo) Jan Marsalek is geschorst. Vandaag verliest Wirecard ook zijn ceo Markus Braun.