Schadeclaim afgewezen

Pechvogel bij Adyen grijpt naast optiewinst van 2 miljoen

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPPechvogel bij Adyen grijpt naast optiewinst van 2 miljoen
RTL

Niet alle medewerkers van betaalbedrijf Adyen zijn dankzij de beursgang in 2018 gierend binnengelopen. Een voormalig medewerkster greep naast een enorme optiewinst. Ook naar een schadeclaim van 2,2 miljoen op Adyen kan zij fluiten.

De beursgang van het Nederlandse betaalbedrijf Adyen in de zomer van 2018 was zo'n onwaarschijnlijk succes, dat talloze medewerkers met opties daar reusachtige bedragen aan overhielden. Het bekendste voorbeeld is ex-bestuurder Joop Wijn, die zijn optiepakket tientallen miljoenen waard zag worden.

Ook aandeelhouders die niet bij het bedrijf werkten, zoals prinses Mabel, hielden fabelachtige bedragen aan de beursgang over.

Ex-politicus Joop Wijn schatrijk dankzij overstap naar Adyen
Lees ook

Ex-politicus Joop Wijn schatrijk dankzij overstap naar Adyen

Jackpot

Maar niet iedereen sleepte de jackpot binnen. Een werkneemster met vijfduizend opties die al sinds 2011 voor het bedrijf werkte, wilde vlak voor de beursgang vertrekken. Op verzoek van Adyen bleef zij enkele maanden langer. Dat had echter gevolgen voor de uitoefening van haar optiepakket.

Vertrekkende werknemers moeten namelijk binnen zes weken na hun afscheid hun opties verzilveren. Als ze dat niet doen, dan verlopen ze. Maar bij de omwisseling naar aandelen moet ongeveer de helft aan loonbelasting over de waarde worden betaald. Bij zeer waardevolle optiepakketten gaat het om hoge belastingaanslagen.

Lock up

In de regel is het voldoen van de belastingaanslag geen probleem, omdat werknemers na de uitoefening van hun opties de verkregen aandelen meteen verkopen op de beurs. Met de opbrengst daarvan kunnen zij de fiscus betalen.

Maar omdat Adyen nog maar net aan de beurs stond toen de medewerkster haar opties wilde uitoefenen, bleek zij echter in een zogenoemde 'lock up' te vallen. Dat is de periode waarin bepaalde partijen, zoals in dit geval het personeel, na een beursgang niet mogen handelen in hun aandelen.

Omdat de medewerkster niet het geld had om de belastingdienst te betalen, kon zij het grootste deel van haar opties niet uitoefenen. Overigens liep niet haar hele optiepakket waardeloos af. In 2007 had zij al eens een plukje kunnen verzilveren. En rond de beursgang kon zij uiteindelijk ook nog twee pakketjes te gelde maken.

Maar veruit het grootste deel van haar opties verliepen, en leverde de vrouw niets op. Daarop stapte zij naar de rechter met een miljoenenclaim op Adyen, omdat haar voormalig werkgever haar verkeerd zou hebben voorgelicht.

Fluiten naar miljoenen

De kantonrechter in Amsterdam vindt echter niet dat die schadeclaim terecht is.

Als de medewerkster vlak voor de beursgang was vertrokken, had zij de aandelen ook niet gelijk kunnen verkopen. Daar kon toen namelijk nog niet op de vrije markt in gehandeld worden. Ook vindt de rechter niet dat Adyen de vrouw verkeerd heeft voorgelicht.

De medewerkster kan dus fluiten naar haar miljoenenclaim, en moet opdraaien voor de juridische kosten.

Lees meer over
Prinses MabelJoop WijnAdyenEffectenbeursFintech