'Mogelijk onzekerheid door stemmen per post'

Wat betekenen de presidentsverkiezingen in de VS voor de beurs?

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyWat betekenen de presidentsverkiezingen in de VS voor de beurs?
RTL

Wie wordt de nieuwe president in de VS en wat betekent dat voor de beurs? En kan de ene sector meer profiteren van winst van Trump of Biden dan de ander?

Op dinsdag 3 november kiezen de Amerikanen hun president: de machtigste persoon van nog altijd het machtigste land en de grootste economie in de wereld. Ook zijn er op die dag verkiezingen voor alle leden van het Huis van Afgevaardigden plus voor 35 van de 100 zetels van de Senaat.

De beurs van de VS is van oudsher belangrijk voor het beurssentiment in de rest van de wereld. Reden dus voor beleggers om vooruit te kijken naar de verkiezingen.

Zo wil Biden president worden: 'Niet veel doen, en haat tegen Trump levend houden'
Lees ook

Zo wil Biden president worden: 'Niet veel doen, en haat tegen Trump levend houden'

Peilingen

De peilingen duiden op een overwinning voor de democratische presidentskandidaat Joe Biden, zegt Philip Marey, Amerika-econoom van Rabobank.

Hij houdt wel een slag om de arm: vier jaar geleden zaten de peilingen er flink naast.

Opkomst

Van belang is ook hoe hoog de opkomst is, gezien het coronavirus. Biden is een heel zwakke kandidaat, aldus Marey. "Trump heeft misschien minder aanhangers, maar ze zijn wel net zo enthousiast als vier jaar geleden."

De voorsprong van Biden in de peilingen is niet dusdanig groot dat het een gelopen race is, denkt Marey.

De debatten tussen Biden en de zittende president Donald Trump van de Republikeinen komen nog en Marey vraagt zich af of Biden daarin overeind blijft.

Stemmen per post

Er wordt verwacht dat veel mensen via de post zullen stemmen en dat kan wel eens voor onzekerheid zorgen, vult Jan Wirken, aandelenspecialist bij ABN Amro, aan.

Als het nu een nek-aan-nekrace wordt, dan geven de stemmen die per post zijn uitgebracht mogelijk de doorslag, aldus Wirken. "Die moeten dan nog worden geteld en misschien duurt het meer dan een week voordat er een definitieve verkiezingsuitslag is."

Onzekerheid

Beleggers houden niet onzekerheid, weet Wirken. Anders wordt het volgens hem als er meteen een duidelijke winnaar is, dan zal de beurs snel reageren.

Als er in de aanloop naar de verkiezingen al meer duidelijkheid lijkt te komen over de winnaar, dan zal de beurs daar al op vooruit lopen, aldus Wirken. Dat was in 2016 niet het geval, toen Trump onverwacht de winnaar was.

Sentiment keert soms snel

De markt kan zijn mening in korte tijd volledig omdraaien, merkt Marey op. Zo werd vier jaar geleden in aanloop naar de verkiezingen gedacht dat Trump voor onzekerheid op de beurs zou zorgen, maar na zijn onverwachte overwinning draaide het sentiment.

Het is volgens hem dan ook lastig om te bepalen of het beter voor de beurs zou zijn als Trump wordt herkozen, of als hij wordt verslagen door Biden.

Lagere belastingen vs stabiliteit

Trump is voor lagere belastingen en minder regels, dus zou je denken dat hij beter is voor de beurs. Maar misschien denken beleggers juist dat Biden voor meer stabiliteit zal zorgen doordat hij de kwestie met China anders aanpakt, aldus Marey.

Bij Biden kun je zeggen dat hij een duidelijke voorkeur heeft voor meer investeringen in infrastructuur, bepaalde sectoren bieden dan kansen, zegt hij.

Belangrijk is ook hoe de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zullen verlopen. Als die van verschillende kleur zijn, of van een andere kleur dan de president, dan is het lastig om grote beleidskwesties erdoor te drukken, vult Wirken aan.

Korte vs lange termijn

Omdat Biden zich meer richt op duurzaamheid, zou er een hele andere wind gaan waaien als hij president wordt dan als Trump wordt herkozen, denkt Jellema.

"Maar misschien is op de langere termijn Biden helemaal niet zo ongunstig voor de beurs.  Bij Trump kun je je afvragen wat de gevolgen zijn van uit het klimaatakkoord stappen en bedrijven de ruimte bieden om via fracking olie te pompen. Ik vraag me af of winstmaximalisatie op de korte termijn op de lange termijn niet veel schade veroorzaakt."

Lage rente

Onderliggend is voor beleggers eigenlijk veel belangrijker waar je met je geld heen moet nu de rente zo laag is, aldus Marey. "Beleggers zoeken dan hun heil in beleggingen met meer risico, zoals aandelen. Dus welke president er ook gekozen wordt, hoeft niet per se negatief te zijn voor beleggers."

Als er aanvankelijk onduidelijkheid is over de uitslag, of als in eerste instantie Trump niet accepteert dat hij heeft verloren, dan zal dat tijdelijk de beurs wel lager kunnen zetten. Dat biedt echter ook weer kansen om goedkoper in te stappen, denkt Marey.

Lees meer over
Donald TrumpJoe BidenPhilip MareyAlbert JellemaJan WirkenAmerikaanse verkiezingenEffectenbeursBeleggenVerenigde Staten