Kleine kans, grote gevolgen

Deze factoren zijn bepalend voor het beurssentiment in het vierde kwartaal

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyDeze factoren zijn bepalend voor het beurssentiment in het vierde kwartaal
RTL

Het laatste kwartaal van 2020 is aangebroken. De vraag voor beleggers is welke gebeurtenissen de gang van zaken op de beurs voor een belangrijk deel gaan bepalen de komende drie maanden. We vroegen het aan vier beursexperts, die met uiteenlopende factoren op de proppen kwamen.

Alhoewel van tevoren natuurlijk niet te voorspellen is wat de stemming op de beurs gaat bepalen, zijn een aantal zaken die volgens hen zo goed als zeker gaan meespelen voor het verdere koersverloop in de rest van het jaar.

Kwartaalcijfers

Op de korte termijn zullen kwartaalcijfers van bedrijven de meeste invloed hebben op het beurssentiment, denkt Albert Jellema, oprichter van ProBeleggen.

Beursgenoteerde bedrijven die kwartaalcijfers publiceren zullen dan moeten laten zien hoe het derde kwartaal verliep en belangrijk: ze zullen moeten aangeven wat ze van het vierde kwartaal verwachten.

Mogelijk zullen bedrijven met omzet- of winstwaarschuwingen komen, vult Stan Westerterp, partner bij Bond Capital Partners, aan. Hij voegt er wel aan toe dat veel bedrijven het niet aandurven om een prognose af te geven.

Wat betekenen de presidentsverkiezingen in de VS voor de beurs?
Lees ook

Wat betekenen de presidentsverkiezingen in de VS voor de beurs?

Wat doen overheden?

Nóg een bepalende factor is wat de overheden gaan doen, zegt Jellema. Als meer bedrijven in de problemen komen, blijft de geldkraan dan openstaan voor ondersteuning, of gaat de kraan misschien nog verder open?

"Zolang de geldkranen open staan, met de rente op nul, is dat goed voor de beurs", aldus Jellema. Er is dan immers genoeg geld om belegd te worden en bij een rente van nul zijn aandelen aantrekkelijker dan obligaties of geld op de  bank zetten.

Verkiezingen VS

De verkiezingen in de VS zijn verreweg het belangrijkst, denkt Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen. "Het zou een dramascenario zijn als Trump de verkiezingen zou verliezen en hij zijn nederlaag niet accepteert. Dat zorgt voor onzekerheid en daar houden beleggers niet van", zegt Versteeg.

De meeste mensen zeggen dat Democratische kandidaat Biden slecht is voor de beurs, zegt Jellema. "Maar Trump heeft de economie gestimuleerd toen het helemaal niet nodig was. Dat was wellicht fantastisch voor de beurs, maar het was wel een kortetermijngedachte van hem, want hij laat een enorme rotzooi achter", aldus Jellema. De Amerikaanse staatsschuld is de laatste jaren opgelopen, zegt hij.

Sterkere dollar

Door de onzekerheid rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de dollar sterker geworden, beleggers vluchten namelijk in wat ze zien als een veilige haven en dat is nog altijd de dollar, aldus Versteeg.

Een sterke dollar is gunstig voor Europese en dus ook voor Nederlandse bedrijven die een flink deel van hun omzet en winst in de VS behalen, zegt hij. Daarbij denkt Versteeg aan onder meer Ahold, Heineken en Shell. Bij een hogere dollarkoers zijn dollars omgerekend namelijk meer euro's waard. 

Impuls door vaccin

Elke belegger let verder natuurlijk heel scherp op de ontwikkeling van het coronavirus, zegt Versteeg. "Reken er maar niet op dat er dit kwartaal een vaccin is. Er wordt wel gewerkt aan vaccins, maar die moeten nog worden goedgekeurd voordat ze op de markt mogen komen. Normaal gesproken duurt dat nog wel een paar maanden en vervolgens moeten mensen ook nog daadwerkelijk worden gevaccineerd."

Als er een vaccin is, dan zal dat de beurzen wel een impuls geven, de beurzen lopen immers altijd vooruit op verwachte ontwikkelingen, weet Versteeg.

Kleine kans, grote gevolgen

"Er zijn echter ook factoren, waarvan de kans dat ze gebeuren misschien niet zo groot is, maar als ze wel optreden, dan kunnen ze een grote rol spelen", zegt Corné van Zeijl. 

Hij denkt aan de mogelijkheid dat het herstel van de economie doorzet en de inflatie aantrekt. Dat zou per saldo ongunstig zijn voor de beurs, want een hogere inflatie betekent uiteindelijk een hogere officiële rente en dan worden obligaties relatief aantrekkelijker ten opzichte van aandelen, aldus Van Zeijl.

Weliswaar hebben de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Fed gezegd dat ze tijdelijk een wat hogere inflatie zullen accepteren zonder meteen de officiële rente op te trekken. Maar beleggers zouden dan toch wel eens een beetje zenuwachtig kunnen worden, denkt Van Zeijl.

Verder wordt er nu door veel beleggers geen rekening mee gehouden dat brexit echt fout afloopt, maar als dat wel gebeurt, dan is dat negatief voor de economie en daarmee voor de beurs, besluit Van Zeijl.

Lees meer over
Corné van ZeijlAlbert JellemaJos VersteegStan WesterterpBeleggenAmerikaanse verkiezingenVerenigde Staten