Coronacrisis

Kabinet weigert staatssteun KLM, Hoekstra wil eerst loonoffers

Door Malini Witlox··Aangepast:
© GettyKabinet weigert staatssteun KLM, Hoekstra wil eerst loonoffers
RTL

KLM krijgt de komende tijd geen geld meer overgemaakt van de overheid. De staatssteun is ingetrokken nu niet alle KLM-medewerkers tot 2025 salaris inleveren.

KLM was eerder een steunpakket van 3,4 miljard euro toegezegd. Het gaat om een directe lening van 1 miljard en een garantiestelling voor bankleningen van maximaal 2,4 miljard euro.

227 miljoen van die lening is al overgemaakt. Van de 2,4 miljard aan garanties heeft de eerste trekking onder de doorlopende kredietfaciliteit plaatsgevonden ter hoogte van 665 miljoen euro. KLM wacht nog op 2,4 miljard aan lening en garanties.

Om dat geld te krijgen moesten de vakbonden ermee instemmen dat er tot 2025 loon ingeleverd wordt en niet tot 2023, zo stelde gisteren KLM bij een crisisberaad. Zes vakbonden gingen akkoord, de FNV heeft het nog in beraad en de pilotenvakbond stemde tegen.

'Teleurstellend'

Dat overheidsgeld komt er dus nog niet, stelt het kabinet. "Het is teleurstellend dat de piloten niet meedoen, het is redelijk om iets terug te vragen voor de miljardensteun," zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën). 

"We willen afspraken maken over de lengte van de lening. Dat commitment heeft de overheid nodig en dat is ook redelijk als je ziet wat we allemaal al voor KLM hebben gedaan en als je ziet hoeveel problemen andere bedrijven in Nederland hebben."

Aantal bonden akkoord met KLM-clausule, piloten tekenen niet
Lees ook

Aantal bonden akkoord met KLM-clausule, piloten tekenen niet

Een faillissement van KLM dreigt nu. KLM-baas Pieter Elbers roept pilotenvakbond VNV op alsnog de clausule te ondertekenen waarmee ze akkoord gaan met een langere periode van loonmatiging dan eerder afgesproken. Doet de bond dat niet, dan is de toekomst van KLM in gevaar, aldus KLM, dat spreekt van een "zorgelijke impasse".

Hoekstra: "Er is niet meteen morgen een probleem, maar duidelijk is dat KLM dit geen maanden kan uitzingen."

Pilotenvakbond VNV wil na vandaag met KLM verder in gesprek om tot aanvullende afspraken over de loonmatiging te komen. Volgens de VNV is op 1 oktober een overeenkomst met KLM gesloten die voldoet aan de overheidsvoorwaarden en die een bezuiniging van 20 procent op jaarbasis betekent voor vliegers. De vakbond wil naar eigen zeggen graag de plooien glad te strijken.

'Ongekende tijden'

In een videoboodschap aan het personeel laat KLM-topman Pieter Elbers weten een aantal van de overwegingen van de pilotenbond te begrijpen. "Maar ik begrijp de conclusie niet. Vraag die centraal staat: wat dient alle KLM'ers het beste? Wat we nu moeten voorkomen is dat we als KLM uiteenvallen in verschillende groepen", aldus Elbers.

De KLM-baas zei verder nogmaals dat KLM het geld keihard nodig heeft. "Ongekende tijden vragen om ongekende processen en ongekende maatregelen", zei Elbers. Hij riep andermaal de pilotenvakbond op alsnog in te stemmen met de voorwaarden.

Lees meer over
Air France KLM