Witte rook: akkoord tussen piloten en KLM
KLM is voorlopig gered. De piloten zijn alsnog akkoord met loonmatiging tot 2025. Dat maakt de weg vrij voor de miljardensteun van de overheid.
"Het was geen gemakkelijke bevalling", zegt minister Hoekstra van Financiën. Vooral de piloten verzetten zich lang tegen een salarisverlaging tot 2025. Na lang wikken en wegen hebben pilotenvakbond VNV en de KLM daar alsnog een akkoord over bereikt.
KLM heeft de piloten 'inzicht verschaft en context geboden', zegt vliegervakbond VNV op hun website. Daardoor 'hebben wij nu wel kunnen overgaan tot het tekenen voor het gewenste commitment voor na de looptijd van de eerdere bezuinigingsafspraken', zegt voorzitter Willem Schmid.
Reorganisatieplan
Het kabinet heeft KLM voor 3,4 miljard euro toegezegd om de coronacrisis door te komen, deels als lening en deels als garanties. Een kleine miljard euro is al overgemaakt. De rest zou pas volgen als het reorganisatieplan is goedgekeurd.
Onderdeel van de afspraken was dat het personeel een loonoffer brengt. Dat moeten voor de volledige looptijd van de lening gelden, eiste Hoekstra. Dat is vijf jaar. Piloten wilden alleen afspraken maken voor de anderhalf jaar dat de huidige cao nog loopt.
Crisisoverleg
KLM riep de vakbonden vorige week vrijdag bijeen voor crisisoverleg. Ze kregen tot zaterdagmiddag de tijd om in te stemmen met een loonoffer tot 2025.
Zaterdag werd duidelijk dat vakbond FNV en pilotenvakbond VNV niet wilden tekenen voor een loonoffer voor vijf jaar. Minister Hoekstra weigerde daarop de toegezegde steun over te maken. Vooral de piloten kregen afgelopen dagen veel kritiek op hun opstelling, onder andere van Kamerleden en van KLM-collega's die in andere functies werken.
Er volgden daarna gesprekken met KLM en de VNV. En nu is er dus alsnog een akkoord.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Steun uit de Kamer
"De minister liet de piloten weinig keuze", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Dit weekend maakte hij duidelijk dat de steun er echt niet komt zonder loonoffer. Het was stikken of slikken."
Naast de noodsteun krijgt KLM ook forse loonondersteuning via de NOW-regeling. "Politiek valt moeilijk uit te leggen als daar niet ook een bijdrage tegenover staat van de piloten, die in sommige gevallen zelfs meer verdienen dan de premier," aldus Schreinemachers. "Hoekstra wist zich daarin gesteund door een groot deel van de Tweede Kamer."
Meer steun
Met de overheidssteun kan KLM weer een tijdje vooruit. Of het genoeg is om de luchtvaartmaatschappij door de coronacrisis te helpen, durft Hoekstra niet te zeggen. "Niemand die dat kan zeggen. Ik zou graag willen dat we nu door de bocht zijn en dat voor KLM de vlag uit kan. Maar de realiteit is echt anders."
"Inmiddels is de situatie in de luchtvaart verder verslechterd en zijn de vooruitzichten somberder geworden”, zegt de minister." Als blijkt dat KLM meer steun nodig heeft om de crisis door te komen, dan zal het kabinet opnieuw kijken wat het voor de luchtvaartmaatschappij kan doen.