Herstel na coronacrisis

Kanarie in kolenmijn Randstad draait een stuk minder slecht dan verwacht

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP HH / Peter HilzKanarie in kolenmijn Randstad draait een stuk minder slecht dan verwacht
RTL

De omzet van uitzender Randstad lag in oktober en november nog maar 4 procent onder het niveau van een jaar eerder. Daarmee gaat het een stuk minder slecht dan in het derde kwartaal en dat is goed nieuws voor onze hele economie.

In het derde kwartaal was de omzet van Randstad nog 13 procent lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dat de teruggang in de maanden oktober en november nog maar 4 procent is, is dus een flinke verbetering.

Het herstel is ook sterker dan in september, de laatste maand die meetelde in het derde kwartaal. Toen daalde de omzet nog met 11 procent.

Hoe draait de economie? Kijk naar deze bedrijven
Lees ook

Hoe draait de economie? Kijk naar deze bedrijven

Ultieme indicator

Niet alleen voor de onderneming Randstad is dit goed nieuws, maar ook voor de economie als geheel. Randstad geldt namelijk als een zogeheten kanarie in de kolenmijn: aan de prestaties van het bedrijf kun je al in een vroeg stadium aflezen hoe de economie zich ontwikkelt.

Uitzenders zijn de ultieme indicator voor de economische bedrijvigheid, legde Corné van Zeijl, analist van Actiam eerder uit. Andere bedrijven huren immers uitzendkrachten in als zij verwachten dat de vraag naar hun producten of diensten zal stijgen. En als ze verwachten dat het minder goed gaat, dan stoppen ze als eerste met het inhuren van uitzendkrachten. 

Sterker herstel dan verwacht

Dat de omzet sneller herstelt dan verwacht, komt volgens topman Jacques van den Broek doordat er in de sectoren als gezondheidszorg, logistiek, levensmiddelendetailhandel en e-commerce vraag blijft naar uitzendkrachten.

Met name in Frankrijk en de VS, qua omzet de twee grootste markten, weet Randstad marktaandeel te winnen.

Winst daalt minder hard dan gedacht

Uiteraard heeft een lagere omzet gevolgen voor de winst. Randstad is echter optimistischer geworden over de winst. Die zal weliswaar lager zijn dan vorig jaar, maar het bedrijf wil dit proberen op te vangen door in de kosten te snijden. 

Die bezuiniging zal goed zijn voor het opvangen van misschien wel de helft van de brutowinstdaling, verwacht Van den Broek. Eerder ging het concern er nog vanuit dat tussen de 40 en de 50 procent van de gedaalde brutowinst kan worden gecompenseerd met de bezuiniging.

Beleggers zijn enthousiast over het nieuws. De beurskoers van Randstad staat kort na opening zo'n 5 procent in de plus op het hoogste niveau sinds medio februari, vóór het uitbreken van de coronacrisis dus.

Lees meer over
RandstadCoronacrisis in Nederland