Huizenprijzen stijgen door

Rabobank: schade van coronacrisis aan de economie valt mee

Door Claartje Vogel··Aangepast:
© ANPRabobank: schade van coronacrisis aan de economie valt mee
RTL

De Nederlandse economie heeft minder schade opgelopen dan eerder werd verwacht. Dit jaar krimpt het bruto binnenlands product (bbp) met 4,2 procent. Dat is zelfs minder dan Rabobank in 'het gunstigste scenario' had verwacht. Tegelijkertijd duurt herstel langer dan gehoopt.

De tweede golf coronabesmettingen en bijbehorende overheidsmaatregelen zijn veel minder schadelijk voor de Nederlandse economie dan de eerste golf.

Economen van Rabobank schrijven dat het bruto binnenlands product (bbp) in heel 2020 met 4,2 procent krimpt. In oktober voorspelden ze nog een afname van 5,7 procent en in april noemden ze 5 procent krimp zelfs 'het gunstigste scenario'.

Rabobank: Nederlandse economie krimpt 5 procent, in het beste geval
Lees ook

Rabobank: Nederlandse economie krimpt 5 procent, in het beste geval

Herstel duurt juist langer

Het duurt wel langer dan een jaar voordat de economie volledig is hersteld, benadrukt ze. In 2021 groeit het bbp naar verwachting met 2,4 procent en voor 2022 voorspelt Rabobank hetzelfde groeitempo. De bank verwacht namelijk dat er ook komend jaar nog maatregelen zullen zijn om verspreiding van het virus te verminderen.

Al met al blijkt de Nederlandse economie schokbestendiger dan verwacht, zegt hoofdeconoom Ester Barendregt. Dat is vooral te danken aan de tientallen miljarden overheidssteun, zegt ze. "Het herstel in de zomermaanden was relatief sterk, de werkloosheid is niet zo hard opgelopen als aanvankelijk verwacht en de woningverkopen zijn gestegen."

Huishoudens blijven geld uitgeven

De economische impact van de tweede golf bleek tot nu toe minder heftig. Volgens de economen gaven Nederlandse huishoudens minder uit, maar die terugval was fors minder dan tijdens de eerste golf.

In oktober en november daalden de uitgaven aan uit eten en drinken opnieuw sterk, maar wel minder dan tijdens het begin van de eerste golf. De uitgaven aan kleding, sieraden, sport en vervoer zakken beduidend minder hard en de uitgaven aan hobby's lijken zelfs stabiel.

Bovendien hadden de coronamaatregelen minder impact op de internationale handel, schrijft Barendregt. Ze verwacht daarom dat de economie minder hard zal terugvallen in het vierde kwartaal dan in de eerste twee kwartalen van dit jaar.

Brexit, werkloosheid en maatregelen remmen groei

De economen verwachten dat de coronamaatregelen de eerste drie maanden van 2021 streng blijven, ondanks de komst van vaccins. Daarom denken ze dat de economische groei minder rap zal herstellen dan afgelopen zomer, na de versoepeling van de eerdere maatregelen.

De groei wordt verder geremd doordat bedrijven minder investeren en last hebben van de brexit. "Of er nu een handelsakkoord komt of niet, Nederlandse exporteurs zullen schade ondervinden van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie", aldus de hoofdeconoom.

Werkloosheid loopt minder hard op

Tot slot neemt de werkloosheid volgens Rabobank komende maanden toe, met een piek tot 5,5 procent in 2021. Bedrijven raken namelijk door hun buffers heen en Rabobank verwacht dat de steunmaatregelen in de loop van volgend jaar versoberen.

Toch is die 5,5 procent beduidend minder dan de 7 procent die zij eerder voorspelden. De werkloosheid is de afgelopen tijd namelijk minder hard opgelopen dan zij eerder verwachtten. In september en oktober was er zelfs een daling.

Huizenprijzen stijgen toch door

Tot slot is de eerder gevreesde daling van huizenprijzen van de baan. Volgens de bank zijn bestaande koophuizen in Nederland naar verwachting gemiddeld 7,8 procent duurder in 2020 dan een jaar geleden. Dat is een toename van zo'n 20.000 tot 25.000 euro in één jaar tijd.

En ook op de verwachting dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen, komt de bank nu terug. Eerder dit jaar voorspelde Rabobank nog een daling van de huizenprijzen in 2021 als gevolg van de recessie. De bank gaat nu uit van een stijging, maar wel iets minder hard. Voor volgend jaar gaan zij uit van +5,5 procent, voor 2022 van +2,5 procent.

Onzekerheid door corona

Tot slot benadrukt Barendregt hoe onzeker de voorspelling is. De economische schade valt bijvoorbeeld groter uit als het aantal besmettingen weer hard oploopt of vaccins minder effectief zijn dan verwacht. "Aan de andere kant: wordt de Nederlandse bevolking sneller gevaccineerd dan we nu voorzien, dan zal de economische groei vermoedelijk sneller aantrekken dan we nu verwachten."

Lees meer over
RabobankEconomie