Grootste economische groei ooit, maar niet genoeg om de coronaklap op te vangen
De Nederlandse economie groeide nog nooit zo hard als in de maanden juli, augustus en september van dit jaar. Toch was het niet genoeg om de klap, die de economie in de maanden ervoor kreeg door de coronacrisis, goed te maken.
In het derde kwartaal van dit jaar groeide het bruto binnenlands product met 7,7 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat was dan ook het kwartaal waarin de economie voor een flink deel werd lamgelegd vanwege alle maatregelen om het coronavirus in bedwang te krijgen. Het bbp kromp met 8,5 procent in de maanden april, mei en juni.
Nog steeds krimp
De forse groei van de economie in de zomer verzacht de krimp weliswaar, maar per saldo blijft er een krimp van 3 procent over voor het hele jaar tot nu toe. Het is dan ook nog te vroeg om te spreken over herstel van de economie.
In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019 kromp het bbp - ondanks de groei - met 2,5 procent. Dat is onder meer te wijten aan consumenten en bedrijven die voorzichtig zijn met investeren, in vergelijking met vorig jaar.
Herstel consumentenuitgaven
De consumentenuitgaven stegen in het derde kwartaal met maar liefst 9,4 procent in vergelijking met het sombere tweede kwartaal. Maar bij dit lichtpuntje hoort wel een nuancering: in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar gaven consumenten minder uit.
En hetzelfde gold voor bedrijven, die in vergelijking met het heftige tweede kwartaal wel weer iets meer durfden te investeren, maar nog lang niet zo veel als in 2019.
Overheid geeft veel uit
De overheid is de echte motor achter het herstel in het afgelopen kwartaal. Er werd veel uitgegeven aan zorg en aan overheidsdiensten zoals politie en defensie. Ten opzichte van het tweede kwartaal werd 6,3 procent meer uitgegeven, ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019 1,9 procent.
De versoepeling van de coronamaatregelen eind juni is verder terug te zien bij bedrijven. Vooral in de sectoren handel (winkels), horeca, vervoer en opslag was weer groei, zo meldt het CBS.
Waar het absoluut nog niet goed gaat, is in de internationale handel, toch vaak gezien als motor voor de Nederlandse welvaart. De export van diensten en goederen daalde met bijna 4 procent, in vergelijking met vorig jaar.
Lichtpuntjes
Uit de cijfers van het CBS zijn nog twee lichtpuntjes te ontwaren. De zojuist genoemde export steeg in september al wel weer, met 1 procent verschil ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat was vooral te danken aan de verkoop van chemische en landbouwproducten.
En Nederland doet het in vergelijking met andere Europese landen nog niet zo slecht. Waar de coronacrisis in ons land dit jaar tot nu toe voor een krimp van drie procent zorgt, krimpt de economie van de EU met 4 procent.