Tweedeling door corona

2020, een jaar van uitersten op de beurs: tech wint, vastgoed verliest

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP2020, een jaar van uitersten op de beurs: tech wint, vastgoed verliest
RTL

Het jaar 2020 zit erop. De coronapandemie drukte ook zijn stempel op de beurs. De AEX en de Midkap sluiten het jaar met winst af, maar er waren grote koersuitslagen gedurende het jaar en enorme verschillen tussen bedrijven onderling.

In het voorjaar hadden veel beleggers het waarschijnlijk niet gedacht, maar beleggers hebben op de beurs toch geld kunnen verdienen. De AEX-index steeg in 2020 met 3,3 procent tot 624,6 punten.

De Midkap-index, van middelgrote beursbedrijven won 2,6 procent en de Small Cap-index won 12,2 procent. 

Vaccinnieuws stuwt koersen achterblijvers, stijgen ze nog verder?
Lees ook

Vaccinnieuws stuwt koersen achterblijvers, stijgen ze nog verder?

Alfen: x 5

Die enorme groei van de Small Cap-index komt mede door de koersexplosie bij Alfen, dat onder meer laadpalen voor elektrische auto's maakt. Het is de absolute winnaar van de 75 grootste bedrijven op de Amsterdamse beurs. De koers vervijfvoudigde dit jaar.

Het bedrijf profiteert van de populariteit van elektrische auto's. Zelfs tijdens het dieptepunt van de coronacrisis stond de koers nog boven het niveau aan het begin van het jaar.

Grote verschillen

In de AEX was Adyen, dat elektronische betalingen mogelijk maakt, de uitblinker. De koers steeg in 2020 per saldo met een ongelooflijke 160 procent. Het is daarmee verreweg het best presterende fonds in de AEX-index. Aan de andere kant van het spectrum staat Galapagos, dat een verlies van 57 procent boekte.

In de Midkap zijn de verschillen iets minder groot, maar nog altijd enorm: Corbion won 64 procent, Fugro daalde 62 procent. Zij zijn een goede illustratie van de tweedeling dit jaar op de beurs, ruwweg tussen bedrijven die hun voordeel deden met de coronacrisis en bedrijven die er juist onder leden. 

Winnaars

Vooral techfondsen hebben het heel goed gedaan. Na Adyen volgen in de AEX-index ASMI en ASML, die machines maken waarmee chipproducenten chips maken.

"Consumenten kopen nu immers sneller een nieuwe telefoon, computer of beeldscherm en daar zijn allemaal chips voor nodig", aldus Jos Versteeg, aandelenanalist bij InsingerGilissen. 

Verder profiteerden onder meer Just Eat Takeaway (we gingen meer bestellen omdat restaurants dicht zijn) en Midkapper PostNL (die veel van wat we online bestellen bij ons bezorgt).

Verliezers

Tot de allergrootste verliezers in 2020 behoren verhuurders van winkelpanden. Unibail-Rodamco kelderde 54 procent, Midkapper Eurocommercial Properties 39 procent en Small Cap Wereldhave 47 procent.

Shell voelt aan den lijve dat we minder auto rijden en vliegen: beleggers zagen per saldo 44 procent van hun geld in rook opgaan. In het kielzog lijdt Fugro mee. Het krijgt minder opdrachten van olie- en gasbedrijven.

Lees meer over
Jos VersteegAdyenASMIASMLBeleggenAEXWall Street