Verhoogt wel dividend

Shell lijdt megaverlies van bijna 22 miljard dollar

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Peter Hilz / HHShell lijdt megaverlies van bijna 22 miljard dollar
RTL

Olie- en gasconcern Shell heeft een slecht jaar achter de rug: er werd een verlies geleden van 21,7 miljard dollar (18 miljard euro). Dat is het grootste verlies ooit. Door de coronacrisis rijden we minder auto en vliegen we minder en daardoor is de vraag naar benzine en kerosine lager.

De coronacrisis raakt Shell hard. In 2020 halveerde de omzet bijna tot 180 miljard dollar. De winst van 2019 van 15,9 miljard dollar sloeg daardoor om in een fors verlies.

Minder vraag 

Dat komt niet alleen doordat er minder vraag was naar brandstoffen. Shell moest in het tweede kwartaal ook bijna 17 miljard dollar afschrijven op de olie- en gasvoorraden. Door corona was er namelijk minder vraag naar olie en gas en daardoor zijn de voorraden in de grond minder waard.

Gecorrigeerd voor bijzondere posten was er in heel 2020 nog wel een winst van 4,9 miljard dollar, maar dat is fors lager dan de winst van 16,5 miljard dollar over 2019.

Shell stapt in drijvend windpark en laadpalen op straat
Lees ook

Shell stapt in drijvend windpark en laadpalen op straat

Meer dividend

Opvallend is dat Shell, ondanks de lagere resultaten, het dividend (het deel van de winst dat wordt uitgekeerd aan aandeelhouders) wil gaan verhogen in 2021.

"Dat kan Shell prima betalen", zegt Jos Versteeg, aandelenanalist van InsingerGilissen, maar hij maakt zich wel zorgen dat Shell relatief weinig geld uitgeeft aan het zoeken naar nieuwe olie- en gasvoorraden. "Anders hebben ze op termijn niet genoeg olie en gas om te verkopen."

'Wanneer definitief afscheid nemen?'

Voor de langere termijn is Versteeg echter somber over Shell omdat het letterlijk een fossiel bedrijf is. Hij is benieuwd met wat voor plannen Shell komt voor de toekomst.

"Voorheen waren we bang dat er een tekort aan olie zou zijn, maar straks is het meer een probleem of er wel genoeg vraag is naar olie", voegt Stan Westerterp,  eigenaar van Bond Capital Partners, daaraan toe. Hij is benieuwd hoe snel de vraag herstelt na de lockdowns.

"Langzamerhand zit ik meer te kijken wanneer het tijd is om definitief afscheid te nemen van het aandeel Shell", zegt Versteeg. Dat komt ook doordat Shell gewoon te weinig verdient, als je kijkt naar hoeveel geld het heeft gestoken in installaties, zegt hij.

Lees meer over
ShellOlieOlieprijs