Winst ING hoger dan gedacht; zet minder opzij voor slechte leningen
De winst van ING Bank daalde in het vierde kwartaal met 17 procent tot 727 miljoen euro. Die afname is minder dan was gedacht. De bank had hogere kosten voor toezicht, maar hoefde minder apart te zetten voor slechte leningen.
In de maanden september tot en met december zag ING de baten (zo heet de omzet bij een bank) met 6,1 procent dalen tot bijna 4,2 miljard euro. Dat onderaan de streep de winst meer terugliep, komt doordat de kosten wél stegen.
Zo was de bank aan toezichtskosten 331 miljoen euro kwijt, dat is een stijging van meer dan 9 procent. Tegenover die hogere kosten stond dat ING juist de helft minder toevoegde aan de voorziening voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald.
In het tweede en in het derde kwartaal hebben we al voor honderden miljoenen euro's opzij gezet, we kunnen nog steeds veel klappen opvangen, aldus ING-topman Steven van Rijswijk.
Beter dan gedacht
Over heel 2020 halveerde de winst van ING bijna, tot 2,5 miljard euro. Daarmee deed de bank het ongeveer net zo goed als de Rabobank, waar de winst ook door de helft ging. De andere concurrent, ABN Amro, leed het afgelopen jaar verlies.
De winst van ING overtrof de verwachtingen van analisten, die uit gingen van een winst van circa 2,25 miljard euro over heel 2020. Beleggers zijn blij met de resultaten: de koers van ING stijgt met 4 procent.
Kostenbesparingen
ING blijft flink in de kosten snijden. Zo maakte het begin november bekend 1000 banen te schrappen, waarvan 'mogelijk 200 tot 300 in Nederland.'
Verder gaat het in Nederland een kwart van de kantoren sluiten. "Bij banken is al jarenlang fors gesaneerd en dat zal in de komende jaren nog wel doorgaan", denkt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.
Dividend
ING keert een dividend uit van 0,12 euro per aandeel. Na 30 september wil ING meer dividend gaan betalen. Dat hangt echter af van de ECB (Europese Centrale Bank), die daarmee akkoord moet gaan. Deze heeft banken namelijk gevraagd om terughoudend te zijn met het uitkeren van dividend, om het vermogen van banken op peil te houden.
Daarbij speelt de gedachte mee dat banken sterk genoeg moeten zijn om eventuele verliezen te kunnen opvangen, als klanten leningen niet meer kunnen terugbetalen. Het idee is dat niet achteraf blijkt dat banken te veel aan aandeelhouders hebben betaald en ze te weinig buffers meer over hebben, zodat de belastingbetaler moet bijspringen.