Het geld moet ergens heen

Particulieren beleggen voor recordbedrag in coronacrisis

Door RTL Z··Aangepast:
© GettyParticulieren beleggen voor recordbedrag in coronacrisis
RTL

Geen uitjes en geen dure vakantie. Vanwege de coronacrisis konden we het laatste jaar onze zuurverdiende euro's maar moeilijk uitgeven. Op de bank krijg je er ook niets voor, dus zijn veel Nederlanders gaan beleggen. Particulieren legden samen voor 3,8 miljard euro in in Nederlandse beleggingsfondsen.

Dat was het hoogste bedrag in tien jaar, aldus Nederlandsche Bank (DNB). Met name in het tweede en vierde kwartaal werd er veel belegd door particulieren, aldus DNB. Dit zijn kwartalen waarin inkomens van huishoudens traditioneel hoger zijn, bijvoorbeeld door vakantiegeld, een winstuitkering of dertiende maand.

In totaal hebben particulieren nu 47,3 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse beleggingsfondsen.

Gemengde fondsen

Huishoudens investeerden vooral in gemengde fondsen en in obligatiefondsen, terwijl zij hun bezit in aandelenfondsen juist verlaagden.

Ook de institutionele beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, zaten in 2020 niet stil. Gecombineerd met de particulieren werd een record neergezet. Het belegd vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen steeg namelijk tot 1 biljoen euro (duizend miljard). 

Meer spaargeld dan ooit: tijd om te starten met beleggen?
Lees ook

Meer spaargeld dan ooit: tijd om te starten met beleggen?

Coronacrisis

In het eerste kwartaal van 2020 daalden aandelenfondsen – de grootste beleggingscategorie – met 76,6 miljard euro in waarde door het inzakken van de beurzen wereldwijd.

Dankzij het sterke herstel realiseerden aandelenfondsen over geheel 2020 alsnog een waardestijging van 23,8 miljard euro. Daarmee behaalden zij een rendement van ruim 9 procent op jaarbasis. 

Spaarvarkens

Eerder constateerde DNB al dat er vorig jaar veel meer werd gespaard dan andere jaren. Huishoudens zetten bijna 42 miljard euro op hun betaal- of spaarrekening, wat neerkomt op een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

De inkomens van veel huishoudens bleven dankzij steunmaatregelen van de overheid op peil in crisistijd. Tegelijkertijd wilden meer Nederlanders volgens DNB genoeg geld achter de hand houden voor het geval dat de recessie hun eigen financiën toch zou schaden.

Lees meer over
DNBBeleggenSpaarrenteGeldCoronacrisis in Nederland