'Iedereen kan het'

Meer spaargeld dan ooit: tijd om te starten met beleggen?

·Aangepast:
© EditieNLMeer spaargeld dan ooit: tijd om te starten met beleggen?
RTL

Nu we niet op vakantie kunnen, geen etentjes meer hebben en niet uit kunnen gaan, zijn veel mensen volop aan het sparen. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat we nooit eerder zoveel geld op onze spaarrekening hadden staan. Voor sommige mensen een reden om te starten met beleggen. Maar is dat voor iedereen weggelegd?

In 2020 was er een enorme stijging in het spaargeld van Nederlandse huishoudens. Dat jaar kwam er in totaal bijna 42 miljard euro bij op de spaar- en betaalrekeningen, ten opzichte van 21 miljard in 2019. Het gemiddelde huishouden had in 2020 een totaalbedrag van 60.000 euro op z'n spaarrekening.

Beleggen

Toch levert sparen in deze tijd weinig op, want de rentes zijn laag – in sommige gevallen zelfs negatief – en er is sprake van inflatie, waardoor je geld minder waard wordt. Daarom besluiten veel mensen om te beleggen.

Kijk terug: zo start je slim met beleggen
Lees ook

Kijk terug: zo start je slim met beleggen

Maar waar begin je als leek? Pim Verlaan en Milou Brand maken hun luisteraars wegwijs in de beleggerswereld met hun podcast Jong Beleggen. Zelf zijn ze allebei in 2020 begonnen. "Vorig jaar heb ik mijn onderneming verkocht en daardoor kreeg ik geld tot mijn beschikking. Daar moest ik wat mee", vertelt Pim aan EditieNL.

Research

"Op een spaarrekening zetten wilde ik niet, want ik wil geen negatieve rente betalen. Omdat ik nog niet goed wist hoe ik het aan wilde pakken, ben ik met andere ondernemers gaan praten en bij banken langs geweest. Ik heb acht maanden lang een sabbatical genomen en heb me in die tijd eens goed verdiept in vermogensbeheer. Daar zijn heel veel soorten van. Ik kwam tot de conclusie dat beleggen het best bij me past."

Ingewikkeld

Hij merkte dat informatie over beleggen in jip-en-janneketaal nauwelijks te vinden was. "Het is geen transparante wereld. Het wordt naar mijn mening bewust complex gehouden zodat mensen eerst naar een expert gaan voordat ze ermee durven te beginnen."

Nadat hij zich goed had ingelezen en met veel deskundigen had gesproken, durfde hij het aan. "Ik gaf elke week updates aan familie en vrienden. Zij vroegen mij er ook steeds meer over. Toen dacht ik: misschien moet ik hier eens iets mee doen."

Podcast

Pim begon de podcast met Milou, en die bleek een groot succes. "Eerst waren we van plan maar zes afleveringen te maken, maar het ging zo goed dat we er tien deden. Inmiddels hebben we er al meer dan veertig gemaakt."

Hij raadt iedereen aan zo jong mogelijk te gaan beleggen. "Iedereen kan het. Als je structureel een klein bedrag inlegt en je hebt veel tijd – denk aan tientallen jaren – dan kun je het."

Risico

Natuurlijk is er een risico dat het niet goed gaat, zegt Pim. "Beleggen brengt risico's met zich mee. Maar er zijn dingen die je kan doen om die risico's te beperken. Je moet spreiden, dus niet één aandeel in één bedrijf kopen. Dan kan je ook je geld niet volledig verliezen. En je moet uitgaan van een lange horizon. Veel studies tonen aan dat als je langer dan twintig jaar belegt, het altijd mogelijk is om winst te maken."

Maar wanneer kun je het best instappen? "Het beste moment was gisteren", zegt Pim. "Timen kun je niet. Gemiddeld gezien gaat de beurs op en neer. Je moet dat principe goed snappen." Je hoeft ook zeker geen tienduizenden euro's op je rekening te hebben staan. "Je kan ook beleggen met vijftig euro per maand."

Alleen geld dat je kunt missen

Zijn belangrijkste tip: beleg alleen met geld dat je kan missen. "Als jouw strategie is dat je wil beleggen voor over twintig jaar, dan moet je het geld voor die tijd ook echt niet nodig hebben. Zorg dat je buffers hebt voor als je auto kapotgaat, en dat je niet daarvoor je aandelen moet verkopen. Je wil ten alle tijden voorkomen dat je je aandelen moet verkopen als ze laag staan."

Twijfel

Jessica (29) is na lang twijfelen afgelopen september begonnen met beleggen. "Ik wilde iets doen met mijn spaargeld, het geld op m'n spaarrekening sijpelt langzaam weg door de lage rentes en de inflatie. Ik twijfelde al lang om te gaan beleggen maar begon nooit, want het klonk allemaal erg ingewikkeld. Ik had het gevoel dat het niks voor mij was omdat ik niet thuis was in al die termen en strategieën. Tot een vriend me wees op de podcast van Pim en Milou."

Vanwege de coronacrisis had ze alle tijd om er eens goed in te duiken. "De eerste dag heb ik wel acht afleveringen achter elkaar geluisterd. Ik werd meteen enthousiast en heb diezelfde week nog een beleggingsrekening geopend. Daar stort ik elke maand een vast bedrag op. Ik beleg in ETF's, dat zijn een soort mandjes waar allemaal verschillende aandelen in zitten. Zo spreid je je kansen."

Lange horizon

Bang om haar geld kwijt te raken is ze niet. "Ik heb een lange adem; ik ben van plan m'n geld er nog minimaal dertig jaar op te laten staan. Natuurlijk zullen er in de tussentijd momenten zijn waarop het slecht gaat met de beurs, maar dat is niet gek. In zo'n geval moet ik rustig blijven en ga ik vooral niet m'n aandelen verkopen, want hoogstwaarschijnlijk komt er daarna wel weer een moment dat het beter gaat. Als ik iets heb geleerd van de podcast, is het dat je niet moet handelen uit emotie."

Lees meer over
BeleggenSpaarrenteGeld