Zalm weg bij Danske Bank

ABN schikt witwasaffaire voor 480 miljoen, Zalm verdacht

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Remko de WaalABN schikt witwasaffaire voor 480 miljoen, Zalm verdacht
RTL

ABN Amro schikt voor 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie omdat de bank tekortschoot bij het tegengaan van witwassen. Maar daar blijft het niet bij. Het strafrechtelijk onderzoek naar voormalige bestuurders van ABN Amro loopt nog. Inmiddels zijn er door het OM drie mensen aangemerkt als verdachte. Voormalig minister en ex-ceo van ABN Gerrit Zalm is een van hen.

Het bedrag van 480 miljoen euro bestaat uit een boete van 300 miljoen euro en een bedrag van 180 miljoen ter ontneming. Dit laatste geeft het bedrag aan kosten weer dat ABN Amro volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft bespaard op personeel door veel te weinig mensen op de antiwitwasafdeling te hebben.

Banken moeten nagaan wie hun klanten zijn en of hun klanten zich niet schuldig maken aan het witwassen van geld. De bank geeft toe dat het daarin is tekortgeschoten.

Geheim rapport: verziekte sfeer in top bracht Volksbank in gevaar
Lees ook

Geheim rapport: verziekte sfeer in top bracht Volksbank in gevaar

Te weinig gedaan

ABN Amro werd ervan verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Dat gebeurde op een dusdanige wijze dat de bank ook schuldwitwassen wordt verweten.

Dit houdt in dat de bank redelijkerwijs ook echt een vermoeden moet hebben gehad dat bepaalde geldstromen niet deugden, maar vervolgens niets of te weinig heeft gedaan om dit te bestrijden. Dit is een ernstig verwijt

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het OM deed hier al eerder onderzoek naar. Het gaat om de periode van 2014 tot en met 2020. "Hiermee sluiten we een pijnlijk en teleurstellend hoofdstuk af in de geschiedenis van ABN Amro", zegt topman Robert Swaak.

Oud-ABN'ers stappen op

De kwestie raakt ook oud-bestuurders Chris Vogelzang en Gerrit Zalm van ABN Amro. Vogelzang stapt direct op als topman bij Danske Bank, omdat hij als verdachte is aangemerkt. Ook Zalm stapt op bij Danske Bank, hij was daar commissaris.

Zalm was topman van ABN Amro van 2009 tot 2016. Zijn advocaat bevestigt dat ook hij is aangemerkt als verdachte maar noemt het 'enorm teleurstellend' en 'onnodig beschadigend' dat de verdenking op deze manier wereldkundig is gemaakt.

Ralph Hamers

In 2018 kreeg een andere Nederlandse bank, ING, een witwasboete. Het ging om 775 miljoen wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen. Ralph Hamers gaf leiding aan de bank in 2018 toen deze de schikking trof. Hamers ging vorig jaar naar de Zwitserse bank UBS.

Hamers zegt naar eer en geweten te hebben gehandeld bij de witwasaffaire bij ING. Ook zegt hij zich volledig op zijn nieuwe functie bij UBS te kunnen richten.