'Vertrouwen in goede afloop'

Ralph Hamers: naar eer en geweten gehandeld bij witwasaffaire ING

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Walter Bierie, AP | Associated PressRalph Hamers: naar eer en geweten gehandeld bij witwasaffaire ING
RTL

Ralph Hamers, die vorig jaar ING verliet en topman werd bij de Zwitserse bank UBS, zegt naar eer en geweten te hebben gehandeld bij de witwasaffaire bij ING. De bank betaalde uiteindelijk 775 miljoen euro aan het Openbaar Ministerie.

Hamers zegt volledig mee te werken met het antiwitwasonderzoek. "Ik heb veel vertrouwen in de goede afloop", zei hij tijdens de presentatie van de resultaten van UBS over 2020.

Hij zegt zich ook volledig op zijn nieuwe functie bij UBS te kunnen richten. Vandaag was voor hem de eerste keer dat hij in zijn nieuwe rol aanwezig was bij de presentatie van de cijfers.

In een reactie laat UBS weten dat de Alex Weber, voorzitter van de commissarissen, en de raad van commissarissen, volledig vertrouwen hebben in Hamers. Dat betekent volgens woordvoerder Tobias Plangg dus ook dat zij vinden dat Hamers geloofwaardig is om een bank te leiden. Verder commentaar wil de woordvoerder niet geven.

Voormalig ING-topman Hamers vervolgd om witwasaffaire
Lees ook

Voormalig ING-topman Hamers vervolgd om witwasaffaire

Schikking van 775 miljoen

Hamers gaf leiding aan ING toen de bank in 2018 een schikking trof wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen. Het bedrijf betaalde daarvoor van 775 miljoen euro. Dat was de hoogste boete die Nederlandse autoriteiten ooit hebben opgelegd.

Volgens het Openbaar Ministerie was de compliance-afdeling van ING, die erop toeziet dat de wet- en regelgeving worden nageleefd, onderbezet en niet voldoende opgeleid. Ook was het systeem dat transacties in de gaten moest houden dusdanig ingesteld dat maar een beperkt aantal signalen werden opgepikt.

Hamers wordt vervolgd

Hamers zei eerder 'we zijn ernstig tekort geschoten in het voorkomen van witwaspraktijken'. Maar hijzelf ging vrijuit. Het Openbaar Ministerie (OM) concludeerde dat er geen reden is om individuele medewerkers verantwoordelijk te houden.

Het gerechtshof in Den Haag besloot vorige maand echter dat het OM Hamers wel moet vervolgen. "De feiten zijn ernstig, met de bestuurder zelf is geen schikking getroffen en evenmin heeft hij publiekelijk verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen", schreef het hof.

In de Zwitserse media wordt Hamers ondertussen als 'belasting' en 'probleemgeval' voor UBS omschreven.

 

Het bericht is later aangevuld met een reactie van UBS.

Lees meer over
Ralph HamersUBSING BankWitwassenFraudeZwitserland