'Misschien juist goed voor milieu'

'ABP verdubbelde het belang in Shell'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Daniel Leal-Olivas / AFP'ABP verdubbelde het belang in Shell'
RTL

Ambtenarenpensioenfonds ABP kocht eind 2020 een flink pakket aandelen van olie- en gasconcern Shell bij, aldus de NOS. Toch kan het milieu daarbij gebaat zijn.

Eind 2020 had het ABP voor 371 miljoen euro aandelen Shell. In de maanden oktober tot en met december kocht het ABP, afhankelijk van de koers, voor 135 à 196 miljoen euro aan aandelen Shell bij, berekende de NOS.

'Shell wil weg uit grootste olie- en gasveld VS'
Lees ook

'Shell wil weg uit grootste olie- en gasveld VS'

Opvallend

Dat lijkt opvallend. Pensioenfondsen staan immers onder druk om beleggingen in fossiele bedrijven af te bouwen, aldus RTL Z-beurscommentator Hans de Geus.

Maar misschien heeft het ABP wel veel meer kolenbedrijven verkocht, of hebben ze nóg viezere oliebedrijven van de hand gedaan en Shell teruggekocht, oppert hij.

Het ABP zegt tegen de NOS dat het veel aandelen in steenkoolbedrijven heeft verkocht. Het aandeel fossiele energie in de totale energieportefeuille bleef sinds 2015: rond de 60 procent, aldus de NOS. Het ABP was niet onmiddellijk bereikbaar voor vragen van RTL Z.

Vandaag werd bekend dat Nederlandse universiteiten het ABP gaan adviseren over maatschappelijk verantwoord beleggen.

Invloed op bestuur

"Verder is het voor de verbetering van de wereld misschien niet eens zo slecht dat het ABP Shell heeft bijgekocht", aldus De Geus.

"Als je je aandelen verkoopt en geen aandeelhouder meer bent, dan kun je ook geen invloed meer proberen uit te oefenen op het bestuur. Nu kan dat wel."

'Marges bij hernieuwbaar laag en onzeker'

Qua rendement is het de vraag of het een goede zet is om meer aandelen Shell te kopen, denkt De Geus. Het bedrijf doet langzaam maar zeker meer in hernieuwbare energie.

"Aan de ene kant zijn de marges bij hernieuwbare energie lager en onzekerder, ze hangen deels van overheidssubsidies af en je moet maar wachten hoe de wind waait. Ook letterlijk."

Duurzaam doet het beter op de beurs

Maar daar staat tegenover dat bedrijven die duurzamer zijn het vaak beter doen op de beurs.

Zo steeg de beurskoers van BP, een branchegenoot van Shell die veel agressiever is in de ambities om de uitstoot van CO2 te reduceren, de laatste maanden, terwijl de koers van Shell juist daalde. Dat zie je goed in deze grafiek:

© RTL Z

Opdoekscenario

"Het kan ook zijn dat het ABP dacht: 'olie verdwijnt en over een aantal decennia bestaat Shell niet meer in zijn huidige vorm'", stelt De Geus.

"Als ze niet meer hoeven te investeren in het vinden van nieuwe oliereserves, dan kan het geld in zo'n opdoekscenario aan de aandeelhouders worden uitgekeerd. Misschien is Shell dan met de koersdaling die er is geweest wel heel aantrekkelijk", zegt De Geus.

Lees meer over
Hans de GeusABPShell