Energietransitie?

Shell blijft vooral investeren in olie- en gaswinning

Door Maarten Veeger··Aangepast:
© GettyShell blijft vooral investeren in olie- en gaswinning
RTL

Shell gaat iets meer investeren in hernieuwbare energie. Het bedrijf wil onder meer 500.000 laadstations voor elektrische auto's hebben over vier jaar. Maar de grote hap van het investeringsbudget blijft gaan naar de olie- en gaswinning. Shell wil geen grote producent worden van groene energie.

Shell maakte vandaag de strategie voor de komende jaren bekend. Belangrijk onderdeel daarvan is hoe het bedrijf toe gaat werken naar een CO2-uitstoot van netto nul in 2050. Voor het bedrijf dat groot is geworden met vrijwel uitsluitend olie- en gaswinning blijkt dat moeilijk.

De organisatie wordt aangepakt, maar het grootste deel van de jaarlijks 19 tot 22 miljard dollar (16 tot 18 miljard euro) aan investeringen blijft gaan naar olie- en gaswinning.

"Wij worden geen grote producent van hernieuwbare energie", zegt bestuursvoorzitter Ben van Beurden in een toelichting. "We willen geld verdienen aan de kant van de eindgebruiker. De waarde zit voor ons niet in het bezitten van de elektriciteitsproductie maar in het openbreken van de markt ervoor."

Vooral nog olie- en gas

Shell steekt jaarlijks 8 miljard dollar in de olie- en gaswinning: 40 procent van het totale budget. "We hebben namelijk nog decennia olie en gas nodig", aldus Van Beurden. "De vraag naar fossiele energie moet omlaag, pas dan kan ook ons aanbod omlaag." 

In hernieuwbare energie en slimme concepten daarvoor wordt 2 tot 3 miljard gestoken.

Dat is dus 10 tot 15 procent van het totaal. Verder wordt er vooral geïnvesteerd in vloeibare gasprojecten (LNG, 4 miljard dollar) en de chemie (4 tot 5 miljard). Tenslotte wordt 3 miljard uitgetrokken voor marketing.

Kan Shell de omslag van fossiel naar groen maken?
Lees ook

Kan Shell de omslag van fossiel naar groen maken?

Meer Shell-stations

Shell wil het aantal verkooppunten sterk uitbreiden. Van de 46.000 nu moeten het er 55.000 worden. En het aantal laadstations moet groeien van 60.000 naar 500.000. Shell nam vorige maand nog laadpalenbouwer Ubitricity over.

Ook wordt de organisatie van het bedrijf anders ingericht. Er komen drie pijlers. De eerste krijgt de naam 'Growth' waarin de marketingactiviteiten en de hernieuwbare energie een plaats krijgen.

Service

Shell wil de verkoop van elektriciteit verdubbelen in negen jaar. De capaciteit moet dan goed zijn voor 15 miljoen zakelijke klanten. Shell zegt hier een service-aanbieder van elektriciteit te willen worden. De investeringen gaan vooral zitten in samenwerkingen met andere bedrijven.

In echt eigen activiteiten voor productie van hernieuwbare energie wordt 100 miljoen dollar per jaar gestoken. Een onbekend bedrag gaat naar de verdere ontwikkeling van waterstof.

De groene energie die Shell nodig heeft voor de verkoop, wil het vooral inkopen. "Zo gaat dat ook bij de olie," zegt Van Beurden. "Maar een derde van wat we nodig hebben, produceren we zelf." 

Plastic

Bij de raffinaderijen gaat veel veranderen. Al in oktober was aangekondigd dat van de 13 nu er 6 raffinaderijen overblijven. De productie van traditionele brandstoffen gaat met 55 procent omlaag in 9 jaar.

Aan chemische producten wil Shell meer gaan verdienen. Daar moet ook een deel van worden verdiend door het hergebruik van chemicaliën en plastics. De raffinaderij in Pernis en Shell Moerdijk blijven open in de plannen van Shell. De meeste te sluiten complexen liggen in de Verenigde Staten.

 

Cash cow olie

Tenslotte is er de 'Upstream' divisie, de olie- en gaswinning. Dit blijft met een rendement van 20 tot 25 procent per geïnvesteerde dollar de meest lucratieve. In de elektriciteitsactiviteiten verdient Shell maar ongeveer 10 procent op ieder geïnvesteerde dollar.  

"Upstream creëert het geld om mee te accelereren in de toekomstige energievormen", zegt Van Beurden.

Opslag

Shell spreekt altijd van een netto CO2-uitstoot die naar nul gaat. Dat betekent niet dat er geen energie meer uit fossiele bronnen gaat komen. Het bekent dat waar dat nog wel gebeurt, de uitstoot wordt gecompenseerd.

Dat gebeurt bijvoorbeeld met de opslag van CO2 in lege gasvelden of het planten van bomen die CO2 opnemen.  Shell investeert onder meer in CO2-opslag in gasvelden in de Noordzee. 

Milieudefensie is niet te spreken over de plannen. "Shell gaat niet minder uitstoten", zegt Peer de Rijk, die zich voor de organisatie bezighoudt met Shell. "Shell gaat door met olie en gas en compenseert dat door stroom uit groene bronnen te verkopen en CO2 op te slaan. Dan ga je per eenheid product die je verkoopt wel naar nul uitstoot maar je blijft CO2 produceren." 

Shell zegt overigens in reactie op deze kritiek dat de Co2-uitstoot van het bedrijf  in 2018 het hoogste punt heeft bereikt en vanaf dat moment alleen maar afneemt. 

Niet genoeg

Ook de activistische aandeelhoudersorganisatie Follow This is nog niet overtuigd van de plannen van Shell. "Dit zijn stappen voorwaarts maar het is niet genoeg om je aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te houden", zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This. "De emissies gaan niet hard genoeg omlaag. Nog steeds gaat er heel veel geld naar het zoeken aar olie- en gas."

Van Beurden zegt dit jaar voor het eerst de aandeelhouders ook een energietransitieplan voor de schotelen. Aandeelhouders kunnen daar dan tijdens de aandeelhoudersvergadering voor of tegen stemmen.  

De Nederlandse vermogensbeheerder Robeco was te spreken over de inspanningen van Shell. "We moedigen ander bedrijven aan om dit beleid te volgen, " zo zegt het in een verklaring.  

Lees meer over
ShellEnergietransitieEnergieGroene energie