Hoger dividend

Extraatje voor Shell-beleggers na schuldverlaging en hogere marges

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Peter HilzExtraatje voor Shell-beleggers na schuldverlaging en hogere marges
RTL

Olie- en gasconcern Shell wil in het vervolg een groter deel van de winst aan beleggers gaan uitkeren.

Dat schrijft de Nederlands-Britse onderneming in een update over het tweede kwartaal.

Hoeveel winst de aandeelhouders in het vervolg precies krijgen betaald, zal pas op 29 juli blijken, als de resultaten over het tweede kwartaal worden bekendgemaakt.

Big oil in big trouble: aandeelhouders roeren zich voor het klimaat
Lees ook

Big oil in big trouble: aandeelhouders roeren zich voor het klimaat

Kasstroom

Vorig jaar kregen de aandeelhouders van Shell nog een dividend, van in totaal 0,5555 euro per aandeel. Die winstuitkering zou jaarlijks met 4 procent worden verhoogd, tot het punt dat de schuld van Shell naar 65 miljard dollar zou zijn gedaald.

Dat punt is nu al bereikt. Daarom kijkt Shell bij het bepalen hoeveel het aan beleggers gaat betalen in het vervolg niet naar de winst, maar naar de kasstroom uit operationele activiteiten. Dat is ruwweg de nettowinst plus de afschrijvingen. Ook wordt nog gecorrigeerd voor een paar andere zaken.

Shell wil in ieder geval 20 tot 30 procent van de kasstroom uit operationele activiteiten gaan betalen aan aandeelhouders.

Minder schuld en hogere marges

Het extraatje kan er vanaf omdat de gewenste verlaging van de schuld dus al binnen handbereik ligt. Verder zorgen de hoge olieprijs en de grotere vraag naar olieproducten ervoor dat de raffinagemarges zijn gestegen.

Vorig jaar had Shell nog last van de coronacrisis en de lagere vraag naar brandstoffen. Beleggers zijn blij met het nieuws. De beurskoers van Shell stijgt zo'n 3 procent.

Dividend voor beleggers belangrijk

Veel beleggers, ook particuleren, die aandelen Shell bezitten, hebben deze van oudsher vanwege het dividend. Decennialang betaalde Shell namelijk een mooi dividend, dat niet werd verlaagd, tot vorig voorjaar.

Toen sneed Shell fors in het dividend en dat was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. 

Op die voor beleggers enorme klap volgde merkwaardig genoeg in het najaar weer een verhoging.

Lees meer over
ShellBeleggen