Eigenaren hopen te cashen met aanstaande beursgang Coolblue
Webwinkel Coolblue wil nog deze maand een beursgang maken in Amsterdam. Daarbij worden nieuwe aandelen uitgegeven en verkopen ook bestaande aandeelhouders een belang. Ceo Pieter Zwart en grootaandeelhouder HAL kunnen sowieso rekenen op een grote berg geld.
Met de verwachte opbrengst van 150 miljoen wil het bedrijf verdere groei financieren, maakte Coolblue vrijdag bekend. Zo heeft de webwinkel geld nodig om zijn magazijn verder te kunnen robotiseren en voor de opening van nieuwe winkels en distributiecentra.
Ook heeft Coolblue grote plannen in Duitsland. "Zoals je weet zijn we wereldberoemd in Nederland en België, maar in Duitsland kent nog niemand ons", zegt ceo en oprichter Pieter Zwart in een reactie. "We zullen dus ook verder moeten investeren in ons merk in Duitsland."
Tussen 3 tot 6 miljard
Hoeveel het Rotterdamse Coolblue precies waard is, wordt pas de komende weken bepaald. Zakenbankiers en analisten weten het zelf ook niet precies, want de schattingen lopen uiteen van 3 tot 6 miljard euro. Pas wanneer de handel daadwerkelijk van start gaat, wordt de prijs bepaald.
Uitgaande van een waardering van 4 miljard is dat 'wel stevig aan de prijs', zegt beursanalist Corné van Zeijl in een reactie aan RTL Z. "Dan zit je ongeveer op honderd keer de verwachte winst voor het komend jaar. Doorgaans wordt gerekend met twintig keer de winst."
Hoe Coolblue het in Duitsland gaat doen, is volgens Van Zeijl van groot belang voor de toekomst. "Je koopt zo'n aandeel niet voor de winst van volgend jaar, maar voor de groei. Als het lukt met de groei in Duitsland – en dat is ultiem belangrijk – dan hoef je je daar niet zoveel zorgen om te maken."
Stevige groei
Coolblue behaalde vorig jaar een nettowinst van 53 miljoen euro op een omzet van bijna 2 miljard euro, een groei van ruim een derde. Ook dit jaar trekt de webwinkel fors door: in het eerste halfjaar maakte Coolblue 25 miljoen winst op een omzet van 1,2 miljard euro, ten opzichte van 22 miljoen winst op een omzet van 893 miljoen een jaar eerder.
Coolblue is voor ongeveer 50 procent in handen van Zwart. De Rotterdamse investeerder HAL bezit bijna 49 procent. De rest behoort toe aan financieel directeur Daphne Smit en een stichting van drieduizend werknemers. HAL, Zwart en Smit willen ongeveer een kwart van hun stukken verkopen.
Uitgaande van een waarde van 4 miljard euro, zou dat de bestaande aandeelhouders samen dus ongeveer 1 miljard opleveren. Oprichter Zwart treedt toe het eliteclubje van miljardairs. Ook bij HAL kan de vlag uit: de investeerder heeft zijn belang in Coolblue voor 250 miljoen euro in de boeken staan, liet het bedrijf begin dit jaar nog weten.
Zwangerschapsverlof
Coolblue kondigde zijn beursgang op een 'ijskoude en blauwe' dag in februari aan. De notering had eigenlijk deze zomer al moeten plaatsvinden, maar de webwinkel stelde deze volgens het FD in april uit omdat het extra tijd nodig had. Ook het aanstaande zwangerschapsverlof van cfo Smit zorgde destijds voor vertraging.
Het bedrijf gaat de komende weken de boer op om zo veel mogelijk beleggers warm te maken. Coolblue hoeft waarschijnlijk niet verlegen te zitten om te weinig aandacht: door de hoge beurskoersen is het beursklimaat goed, alhoewel er de afgelopen weken sprake is van een kleine correctie.
Daarnaast is Coolblue een van de grote winnaars van de coronapandemie. Niet alleen shopten we door de lockdowns en het verplichte thuiswerken veel meer online, bovendien bestelden we vooral elektronica en computers, producten waarin Coolblue zich onderscheidt.