Transactiekosten

Ga je op vakantie? Pas op met pinnen in het buitenland

Door RTL Z··Aangepast:
© iStockGa je op vakantie? Pas op met pinnen in het buitenland
RTL

Tijdens de kerstvakantie gaan veel Nederlanders op wintersport of zoeken de zon op. Maar let op, want als je cash nodig hebt in het buitenland om de barman fooi te geven na de après-ski, kan dat tegenwoordig in de papieren lopen. Pinnen in het buitenland, ook in eurolanden, kan tot flinke kosten leiden.

Verschillende banken rekenen sinds dit najaar transactiekosten als je een goedkoop betaalpakket hebt en geld pint bij een geldautomaat die niet van Geldmaat of de eigen bank is. En in het buitenland vind je geen van beide, dus ben je dus de pineut.

75 cent per keer

Zo kost het bij Rabobank bij het DirectPakket, het BasisPakket en het StudentenPakket 75 cent om cash geld te pinnen, daarbij maakt het niet uit of je een tientje van je bankrekening haalt of duizend euro. Maar als je niet te veel geld op zak wilt hebben en dus iedere dag twintig euro pint, kan de kostenteller snel oplopen. 5,25 euro extra (7 x 75 cent) voor een week apres-ski, daar kun je ook een biertje van kopen.

Bij ING hoeven alleen klanten met een Oranjepakket met korting, het goedkoopste pakket, per geldopname te betalen. Het gaat om 80 cent. Studenten mogen 12 keer per jaar gratis pinnen, daarna moeten ook zij 80 cent afrekenen. 

Hoekstra gaat met banken praten over kosten voor pinnen contant geld
Lees ook

Hoekstra gaat met banken praten over kosten voor pinnen contant geld

5 euro per geldopname

Bij ABN Amro ligt de drempel hoger. Daar hoef je pas te betalen als je meer dan 12.000 euro in een jaar uit de flappentap haalt. De teller loopt dan wel snel op, want je moet 5 euro per geldopname neerleggen en nog eens 0,5 procent van het opgenomen bedrag. De nieuwe regels van ABN Amro zijn als eerste, op 1 juli ingegaan.

Onder meer het Nibud en de Consumentenbond zijn niet blij met de kosten die banken rekenen voor contant geld. Een eerder gesprek van de Consumentenbond met ABN Amro liep echter op niets uit, aldus Joyce Donat.

"De banken zetten de hakken in het zand. Er spelen veel belangen bij alle partijen, dus het zijn moeizame gesprekken. Maar we houden geloof in een oplossing, dat de maatregelen worden teruggedraaid. Of bijvoorbeeld dat je tot een bepaald bedrag bent vrijgesteld van transactiekosten."

Overleg

Een woordvoerder van DNB, de centrale bank van Nederland, laat weten dat er in januari duidelijkheid moet zijn. "De banken zijn autonoom in hun beleid, we kunnen ze niet dwingen. Maar wij zijn geen voorstander van transactiekosten. Het betalingsverkeer moet toegankelijk zijn. We proberen in goed overleg betere afspraken te maken met de banken."

Afspraken zijn volgens DNB 'flexibeler dan regelgeving'. Verschillende politieke partijen willen echter dat minister Hoekstra een verbod invoert om kosten te rekenen voor het pinnen van geld. Hoekstra liet al weten daar nog niets voor de voelen, maar dat hij wel met de banken ging praten. Het resultaat daarvan wordt ook in januari verwacht.

Concurrentiegevoelig

Hoeveel geld de transactiekosten de drie grote banken hebben opgeleverd of hoeveel klanten een goedkoop betaalpakket hebben, is niet bekend. Zowel Rabobank, ABN Amro als ING laten weten dat het om concurrentiegevoelige informatie gaat. 

"In Nederland kan iedere klant gratis pinnen bij een Geldmaat", zo zegt de woordvoerder van de Rabobank. "Er zijn nu 3850 geldautomaten in Nederland, de meeste van Geldmaat, daarmee voldoen we ruim aan de norm van DNB (2950 geldautomaten) om binnen 5 kilometer van je huis te kunnen pinnen. Wel moet je in het buitenland inderdaad transactiekosten betalen."

Betaalverzoek

Bij ING betaal je wel bij een Geldmaat. De bank wijst er echter op dat klanten met een gewoon Oranjepakket, zonder korting, niet hoeven betalen om geld op te nemen. Je betaalt dan wel 40 cent per maand meer aan pakketkosten. "We adviseren klanten altijd om de pakketvergelijker te doen om te zien welk betaalpakket het beste bij hen past."

Studenten moeten bij ING na twaalf transacties wel betalen. "Maar de betaalrekening zelf is kosteloos. Een alternatief is verder dat studenten via een betaalverzoek betalen. Dat is ook kosteloos."

ABN Amro stelt dat de maatregel maar weinig klanten treft. "Voor de invoering hebben wij analyses uitgevoerd op ons klantenbestand. De voorspelling was dat minder dan 2 procent van onze klanten hierdoor geraakt zouden worden. Tot op heden lijkt dit ook daadwerkelijk het geval."

De bank voerde de nieuwe regels eerder in dan Rabobank en ING. Er zijn volgens de woordvoerder echter geen klanten naar een andere bank gegaan.

Lees meer over
RabobankING BankABN AMROConsumentenbondDNBContant geldGeldVakantie