Dekkingsgraad te laag

Pensioenen worden niet verhoogd ondanks inflatie

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPPensioenen worden niet verhoogd ondanks inflatie
RTL

Het leven wordt door de inflatie steeds duurder, maar de pensioenen stijgen vooralsnog niet. De dekkingsgraad bij de grote pensioenfondsen is nog te laag om te kunnen indexeren, maken de fondsen bekend. Wel gaat het de goede kant op: de dekkingsgraad is gestegen.

Het draait bij pensioenen altijd om de dekkingsgraad, die aangeeft of een fonds genoeg geld in kas heeft om ook in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Een dekkingsgraad van 100 procent betekent dat voor iedere euro die uitgekeerd moet worden ook een euro in kas is.

Pas als de dekkingsgraad boven de 110 procent is, mogen fondsen gaan indexeren. Komt de dekkingsgraad onder de 104,2 procent, dan moeten de pensioenen verlaagd worden. Vanwege de coronacrisis is deze grens voor 2022 verlaagd tot 90 procent.

Ondanks de onzekere economische vooruitzichten aan het begin van het jaar werd 2021 een goed beleggingsjaar voor ABP, meldt Harmen van Wijnen, voorzitter van het uitvoerend bestuur.

Grote fondsen: verhoging pensioenen onwaarschijnlijk in 2022
Lees ook

Grote fondsen: verhoging pensioenen onwaarschijnlijk in 2022

"Onze dekkingsgraad ging met sprongen omhoog. Hij bereikte eind december het hoogste niveau sinds 2011. Onze beleggers boekten mooie resultaten en de stijging van de rente hielp ons ook."

Nadenken over verhoging

Pensioenverlaging is uit beeld geraakt, ABP denkt zelfs na over pensioenverhoging, al is het nu nog niet zover.

"Vanaf 1 juli dit jaar zal de minimale beleidsdekkingsgraad waarbij we mogen verhogen zeer waarschijnlijk dalen van 110 procent naar 105 procent. Zodra we de pensioenen mogen verhogen, is het onze intentie dit te doen. We onderzoeken vanaf welke datum we dit kunnen uitvoeren."

De beleidsdekkingsgraad bij ABP ligt nu op 102,8 procent, een jaar eerder was dat slechts 87,6 procent.

Bij PMT, het pensioenfonds voor metaal en techniek, ligt de beleidsdekkingsgraad momenteel op 100,8 procent.

'Hard aan verhoging toe'

"Wij willen onder de huidige regelgeving niet te optimistisch zijn over spoedige indexatie, maar bij ongewijzigde rentestanden en rendementen komt het begin van indexatie weer in het vizier. Daar zijn onze deelnemers hard aan toe", aldus Jos Brocken, werknemersvoorzitter bij PMT.

Ook bij PME, voor zo'n 627.000 (oud-)werknemers uit de metaal en techindustrie, is er slecht nieuws. Op dit moment stijgen de pensioenen nog niet.

Teleurstelling

"Voor onze gepensioneerden is de AOW meestal het belangrijkste deel van het maandelijks inkomen, dat aangevuld wordt met een pensioenuitkering van PME. Wij begrijpen de teleurstelling van de gepensioneerden en de steeds luider wordende roep om indexatie dan ook heel goed", zegt Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur. De beleidsdekkingsgraad ligt op 103,2 procent.

Uijen baalt, net als zijn collega van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), die met 99,7 procent de laagste beleidsdekkingsgraad van de vier grote pensioenfondsen heeft.

Joanne Kellermann, bestuursvoorzitter van PFZW: "We hebben de hoogste jaarafsluiting sinds 2014. De afgelopen maanden hebben we, anders dan in voorgaande jaren, gelukkig een stuk minder hoeven vrezen voor een verlaging van de pensioenen. Tegelijkertijd kopen onze deelnemers en zeker onze gepensioneerden daar helaas niets voor."

Boodschappen

Ze refereert aan de huidige hoge inflatie waardoor het leven steeds duurder wordt. "Met onze huidige financiële positie kunnen de pensioenen nog niet omhoog. In een tijd dat de boodschappen steeds duurder worden en de energieprijzen snel stijgen, is dat een harde constatering. We hopen daarom op een spoedig verder herstel, waardoor gedeeltelijke indexatie van pensioenen weer in beeld komt."

Lees meer over
ABPPFZWPMEPMTPensioenfondsenPensioenenPensioenakkoordInflatie