Koersen aandelen en bitcoin dalen

Gas- en olieprijs flink hoger door Russische inval Oekraïne

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Venema MediaGas- en olieprijs flink hoger door Russische inval Oekraïne
RTL

De prijzen van olie en gas stijgen flink nu Rusland Oekraïne is aangevallen. Daardoor zal ook de benzineprijs verder stijgen.

De Russische inval in Oekraïne zorgt voor onrust op de financiële markten. Zo is de prijs van Brentolie (voor een vat van 159 liter) vanochtend met 5 procent gestegen tot ruim 102 dollar. Het is voor het eerst sinds augustus 2014 dat de olieprijs boven de 100 dollar staat.

De hogere olieprijs zal er ook voor zorgen dat automobilisten aan de pomp duurder uit zullen zijn. Maar die prijsstijging voor benzine en diesel zal niet een-op-een zijn, zegt Paul van Selms, van consumentenorganisatie United Consumers, die de olieprijs in de gaten houdt.

Een deel van de prijsstijging van olie is namelijk mogelijk al ingeprijsd, aldus Van Selms, terwijl verder de benzineprijs voor een flink deel uit belastingen en accijnzen bestaat.

Poetin begint militaire actie in Oekraïne en waarschuwt: 'Leg wapens neer'
Lees ook

Poetin begint militaire actie in Oekraïne en waarschuwt: 'Leg wapens neer'

Gasprijs

Aardgas ging vanochtend 27 procent omhoog. Op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, kost een megawattuur gas nu zo'n 113 euro. Dat komt overeen met het niveau van eind december. Op 21 december stond de gasprijs zelfs even op op 166 euro. 

De verwachting is dat de prijzen vandaag nog verder zullen oplopen. 

Aandelenkoersen omlaag

Beleggers schrikken van de aanval van Rusland. De AEX-index opende 3,5 procent lager.

"Dit is het worst-case scenario voor beleggers", aldus Jacob Schoenmaker. Hij ziet een klassieke reactie op de beurs. "Hogere energieprijzen, de dollar stijgt natuurlijk, de roebel daalt."

"Analisten gaan nu inschattingen maken of bedrijven profiteren of juist geraakt worden." Shell bijvoorbeeld zal wel profiteren, van hogere energieprijzen, verwacht Schoenmaker.

De aandelenbeurzen Azië staan in het rood. De verliezen lopen uiteen van een daling van een kleine 2 procent in Tokio, tot bijna 3 procent in Australië. Gisteren sloot Wall Street al meer dan 1 procent in de min. Technologieindex Nasdaq verloor 2,5 procent.

De handel op de beurs van Moskou was vanochtend even opgeschort. Nu deze weer is hervat, staan de koersen daar zo'n 20 procent lager.

Crypto's onderuit

Ook de koersen van cryptomunten dalen. Bitcoin kost nu meer dan 8 procent minder dan gisteren. In vergelijking met een week terug is de koers van bitcoin meer 20 procent gekelderd.

Andere cryptomunten, stablecoins uitgezonderd, zakken nog verder weg. Zo is de prijs van Ethereum nu 12 procent lager dan gisteren.

Rente daalt, dollar duurder

Beleggers vluchten naar zekerheid, zegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. Zo kopen ze staatsobligaties, waardoor de marktrente daalt. Tegelijkertijd staat de koers van de Amerikaanse dollar hoger en de Russische roebel keldert. 

Lees meer over
Vladimir PoetinOlieprijsRuslandOekraïne