'Worst-case scenario voor beleggers'

AEX staat 2 procent lager na inval in Oekraïne

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse-Hoogte / Ramon van Flymen.AEX staat 2 procent lager na inval in Oekraïne
RTL

Beleggers dumpen aandelen en vluchten naar veilige beleggingen, zoals staatsobligaties. De Amsterdamse AEX-index opende 3,5 procent in het rood.

De Russische inval in Oekraïne zorgt voor veel onrust onder beleggers. Wereldwijd dalen de aandelenkoersen.

In de AEX-index staan bijna alle fondsen lager en de verliezen zijn fors. FDe meeste fondsen staan meer dan 2 procent in de min. Ook Wall Street zal vanmiddag om 15.30 uur lager beginnen. De futures wijzen daar nu op een 2 procent lagere start.

Gas- en olieprijs flink hoger door Russische inval Oekraïne
Lees ook

Gas- en olieprijs flink hoger door Russische inval Oekraïne

Techfondsen onderuit

Shell kan de schade nog enigszins beperkt houden, de beurskoers van Shell staatrond het slot van gisteren. Analisten gaan nu inschattingen maken of bedrijven profiteren of juist geraakt worden. Shell, bijvoorbeeld, zal wel profiteren, van hogere energieprijzen, verwacht RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Forse verliezen zijn er voor techfondsen. Adyen staat na een uur handelen bijna 3 procent lager, ASML zelfs meer dan 3 procent en ASMI meer dan 2 procent.

'Worst-case scenario'

"Dit is het worst-case scenario voor beleggers", aldus Jacob Schoenmaker. Hij ziet een klassieke reactie op de beurs. "Hogere energieprijzen, de gasprijs is 27 procent hoger en ook de olieprijs stijgt, voor het eerst sinds 2014 staat de prijs voor Brentolie boven de honderd dollar. De dollar stijgt natuurlijk, de roebel daalt."

Ook andere aandelenbeurzen gaan onderuit. De Duitse DAX-index verllies meer dan 4 procent, de Franse CAC-40 ruim 3 procent en de Britse FTSE 100 meer dan 2 procent.

Vlucht naar zekerheid

Beleggers vluchten naar zekerheid, zegt Schoenmaker. Zo kopen ze staatsobligaties, waardoor de marktrente daalt. Tegelijkertijd staat de koers van de Amerikaanse dollar hoger en de Russische roebel keldert. 

Crypto's onderuit

Ook de koersen van cryptomunten dalen. Bitcoin kost nu meer dan 8 procent minder dan gisteren. In vergelijking met een week terug is de koers van bitcoin bijna 20 procent gekelderd.

Andere cryptomunten, stablecoins uitgezonderd, zakken nog verder weg. Zo is de prijs van Ethereum nu 12 procent lager dan gisteren.

Lees meer over
AEXBeleggenEffectenbeursOekraïne