Beleggers verliezen vertrouwen

Staat bank Credit Suisse op omvallen en dreigt een nieuwe bankencrisis?

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / AF/ Fabrice CoffriniStaat bank Credit Suisse op omvallen en dreigt een nieuwe bankencrisis?
RTL

Beleggers hebben het vertrouwen in de grote Zwitserse bank Credit Suisse verloren, de koers kelderde dit jaar al met zo'n 60 procent. Moeten we vrezen voor een nieuwe bankencrisis vergelijkbaar met wat er gebeurde na de val van Lehman in 2008? Drie vragen en antwoorden.

1. Wat is er aan de hand?

De beurskoers van de Zwitserse bank Credit Suisse gaat zwaar onderuit. In vergelijking met een maand geleden staat de koers meer dan 26 procent lager, en dit jaar ging er al zo'n 60 procent vanaf.

Dat is veel meer dan de daling van de belangrijkste index van de beurs in Zürich met 20 procent en dat is een teken dat beleggers hun vraagtekens hebben bij de toekomst van de bank.

Hieronder zie je dat de beurskoers van Credit Suisse flink is gedaald:

© RTL Z / Refinitiv Datastream

Swaps

Dat wordt nog eens benadrukt door de enorme stijging van de prijs van zogeheten credit default swaps, een soort verzekering tegen een faillissement van de bank.

Beleggers speculeren over problemen bij de bank en dat doet denken aan de kredietcrisis, die volgde op de bankencrisis in 2008, nadat Lehman was omgevallen.

2. Hoe komt die onrust?

Credit Suisse verloor miljarden door een paar missers. Zo had het geld geleend aan onder meer het Amerikaanse hedgefonds Archegos, dat begin vorig jaar failliet ging, en aan financieringsgigant Greensill, dat ook vorig jaar ten onder ging. Alleen al de ondergang van Archegos kostte Credit Suisse 5,3 miljard frank (tegen de huidige koers ruim 5,5 miljard euro).

Daardoor gingen beleggers zich afvragen of Credit Suisse nog wel voldoende zicht heeft op de risico's die het loopt. De bank verving zijn ceo, om het vertrouwen te herstellen. Ook werd toen een herstructurering aangekondigd. Maar voor details daarover moeten beleggers wachten tot 27 oktober, wanneer de resultaten over het derde kwartaal worden bekendgemaakt.

De bank wil zich minder gaan richten op zakenbankactiviteiten. Daaronder valt onder meer het begeleiden van beursintroducties en de winsten daarvan kunnen van jaar op jaar flink schommelen. Ze wil zich meer gaan richten op vermogensbeheer en consumentenbankieren.

© RTL Z

Begin 2020 was er overigens ook al gerommel in de top, toen de toenmalige ceo Tidjane Thiam aftrad, na een spionageschandaal.

3. Is dit Lehman 2.0 en moeten we vrezen voor een nieuwe kredietcrisis?

Nee, denkt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Tijdens de kredietcrisis van 2008 was het probleem dat onder meer hypotheekleningen werden doorverkocht, maar dat er onvoldoende zicht meer was op de vraag hoe risicovol die pakketjes met doorverkochte leningen waren, en wie ze in bezit hadden.

Daardoor durfden uiteindelijk banken niet meer geld aan elkaar uit te lenen, legt Veenstra uit. "Maar de problemen bij Credit Suisse staan meer op zichzelf, ze zijn niet symptomatisch voor de hele bankensector."

Ook Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro MeesPierson, denkt dat we geen Lehman 2.0 zullen zien. Lehman was bij veel transacties in de bankenwereld de tegenpartij en stond daardoor garant voor heel veel producten, legt Wessels uit. Dat betekent dat als er bij een bepaalde transactie iets mis zou gaan, Lehman het gat zou opvullen. Voor dat risico kreeg Lehman uiteraard een vergoeding.

"Als zo'n partij wegvalt, dan heb je een serieus probleem, dan valt het vertrouwen in het systeem weg", aldus Wessels.

Credit Suisse is niet zo groot als Lehman toen en sinds de kredietcrisis houden overheden en centrale banken veel meer de vinger aan de pols, zegt hij. 

Systeembank

Zo moeten banken meer geld aanhouden, om eventuele tegenvallers op te vangen. En Credit Suisse is een systeembank, waardoor overheden in ieder geval bepaalde onderdelen niet zullen laten omvallen, zegt Wessels. Het is too big to fail. "Maar door de sterkere balans die banken nu moeten hebben, komt het moment dat overheden hen moeten redden veel later dan tijdens de financiële crisis."

Maar ja, voor onderdelen die niet van belang zijn voor het wereldwijde bankensysteem geldt dat niet, voegt hij daar aan toe. Als klanten het vertrouwen verliezen, dan halen ze hun geld weg en dan blijft geen enkele bank overeind, aldus Wessels.

Consolidatie

De financiële sector in Europa is nog steeds te groot, zegt Wessels, die de sector goed kent omdat hij ook analist voor de financiële sector is geweest. "Een beetje consolidatie zou dan ook niet zo erg zijn."

"Maar als Credit Suisse echt op omvallen zou staan, dan zou je verwachten dat de koers veel meer zou dalen." Toch ziet hij niet veel in de strategie van opknippen van de bank. Als grote internationale bank moet je immers alle diensten aanbieden, daar hoort ook zakenbankieren bij. Als je dat niet of veel minder doet, dan ben je ook minder aantrekkelijk voor klanten die je wilt hebben voor vermogensbeheer."

In deze video zie je hoe we bij RTL Z de weken na de val van Lehman beleefden:

Lees meer over
Credit SuisseLehmanZwitserland