Onrust op cryptomarkt: 'Naïeve optimisme is eraf bij beleggers'
De koers van de bitcoin ging vorige week flink onderuit, door problemen bij cryptobeurs FTX. Inmiddels klimt de koers weer wat omhoog, maar beleggen in cryptomunten blijft spannend voor de circa 900.000 mensen die dat doen. Moeten ze de volatiele munt wel of niet verkopen?
Exact een jaar geleden ging de vlag nog uit bij het toen pas twee jaar oude cryptohandelsplatform FTX. Het bedrijf van de jonge cryptomiljardair Sam Bankman-Fried (29) had net nog eens ruim 420 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald en werd op een waarde van 25 miljard dollar gewaardeerd.
Investeerders stonden in de rij om het bedrijf geld toe te steken. Via FTX kon je handelen in bekende crypto's, zoals bitcoin en ethereum. Het platform bood echter ook afgeleide beleggingsproducten zoals derivaten, opties en crypto-ETF's (exchange traded funds) aan waarmee je via een onderliggende index indirect kan beleggen in cryptomunten.
Overname afgeketst
Een jaar later is de zon compleet verdwenen. FTX maakte vorige week bekend met liquiditeitsproblemen te kampen en sloot daarop een deal met concurrent Binance om te worden overgenomen. Die overname ging echter niet door na een boekenonderzoek.
Wat ook meespeelde in het besluit weg te lopen van de deal is het onderzoek dat de Amerikaanse autoriteiten instellen naar het fondsbeheer door FTX. Is wel op de juiste manier omgesprongen met het geld van de klanten?
Een digitale bankenrun ontstond, voor miljarden verdampte aan waarde en FTX viel om toen het geen nieuwe investeerders vond.
Als gevolg van de onrust tuimelde de koers van de bitcoin vrijdag met 4 procent naar beneden naar een waarde van iets minder dan 16.900 dollar. De munt verloor deze maand al bijna een vijfde van zijn waarde. FTX's token FTT stond ruim een kwart lager. Het verlies voor die munt is bijna 90 procent deze maand.
Donderslag bij heldere hemel
De val van FTX is niet goed voor het vertrouwen dat beleggers hebben in crypto, zegt cryptoexpert Teunis Brosens van ING. "Dit is toch een beetje donderslag bij heldere hemel. Wat is de volgende?"
Hoewel de koers wel weer stijgende is, zullen mensen voorzichtig blijven is zijn verwachting. "Beleggers hebben hun billen gebrand, er zijn mensen die schade hebben geleden. Daardoor is het naïeve optimisme er misschien toch een beetje van af. Maar dat geldt niet voor iedereen. Je hebt ook wel mensen die nu juist weer instappen."
Wat nu te doen met crypto? Zelfs de expert kan geen eenduidig advies geven. "Heel algemeen kun je zeggen dat je een lange termijnblik moet hebben. Dat geldt ook voor normale beleggingen. Maar bij crypto is het lastiger omdat de munten zo volatiel zijn en niet duidelijk is of er een lange termijnperspectief is."
Er is nu nog geen waakhond die toeziet op de manier van handelen op de diverse cryptobeurzen. Er komt regulering aan, als het aan Europa ligt. Brosens: "Daar moet in februari nog over gestemd worden in Europa. Maar dan duurt het ook minimaal een jaar voordat het van kracht is."
Mensen die nog geld van FTX tegoed hebben, kunnen er nu niet bij. Alle tegoeden zijn bevroren vanwege de faillissementsprocedure. Het wordt een zaak van de lange adem, verwacht Brosens. "Bij een bank heb je een garantiestelsel. De bank betaalt de tegoeden binnen vijf dagen terug. Dat is hier gewoon niet."
Voor 400 euro gekocht
Arlette den Broeder is iemand die geld in meerdere cryptomunten heeft zitten, zegt ze tegen EditieNL. "Ik ben in 2013 begonnen met bitcoin. Toen heb ik er tien gekocht voor 400 euro en later weer verkocht voor 1600 euro. Van dat geld heb ik vervolgens weer andere munten gekocht, dus ik speel nu alleen maar met winst."
Ook haar vriend handelde in de digitale munten. Hij kocht de munt van zijn spaargeld toen de koers al hoog stond. Inmiddels is hij er weer uitgestapt vanwege de koersdaling. Arlette zit er meer voor de lange termijn in.
Balen
"Hij is onrustiger. In huis hebben we daar ook wel discussies over. In het begin was ik ook onrustig. Toen vond ik die 400 euro ook wel veel geld. Ik heb nu bijna een hele bitcoin en nu staat de bitcoin op 17.000. Dan baal je daar wel van, want eerder stond ie nog op 50.000."
Een groot deel van de kennissenkring van Arlette handelt in de munt. "Vrienden, mijn moeder en mijn bonusvader. Mijn zwager trok de onrust niet meer en heeft twee jaar geleden alles eruit gehaald."