Cryptovastgoedbedrijf wilde marktleider worden, maar is nu failliet
Het Amsterdamse cryptovastgoedbedrijf Fundum Capital werd anderhalf jaar geleden opgericht met de ambitie om 'internationaal marktleider' te worden, maar is nu al failliet.
Dat wordt bevestigd door curator Daphne Beunk, die door de rechtbank is benoemd om het faillissement af te wikkelen.
Cryptobedrijf
Fundum Capital werd in april 2021 opgericht, en werd geleid door de 61-jarige Willem Wolffgramm. Volgens zijn Linkedin-pagina werkte hij ooit voor incassobureau Intrum Justitia, en werd daarna actief in de sector van bedrijfsovernames en -financieringen.
Vorig jaar ging hij het cryptobedrijf Fundum leiden. Begin dit jaar zou hij mede-oprichter zijn geweest van een ander cryptobedrijf, Fairsquare.
'Sexy en veilig'
In een glossy aandoend filmpje op YouTube prijst Fundum Capital zich aan als bedrijf waar beleggers kunnen investeren in 'de meest sexy beleggingssector, crypto' gecombineerd met 'de veiligste beleggingssector, vastgoed'.
Beleggers zouden bij Fundum kunnen investeren in cryptomunten, die gekoppeld werden aan de solide inkomstenstroom van vastgoedobjecten.
Marktleider
Op internet schetste het bedrijf vergezichten. Zo voorspelde het dat de 'traditionele financiële sector uiteindelijk vervangen zal worden door cryptocurrency'. Daarbij zou Fundum met haar 'unieke bedrijfsmodel' een belangrijke rol moeten gaan spelen; het bedrijf wilde 'internationaal marktleider' worden.
Maar nu blijkt de beoogde marktleider vorige week dinsdag failliet te zijn gegaan. Curator Daphne Beunk zegt nog niet te kunnen zeggen of het bedrijf een serieuze aanbieder van cryptoproducten was, of een cowboy.
"Het faillissement is van vorige week, dus het is nog te vroeg om er iets over te zeggen. Ik kan, wil en mag er geen uitspraken over doen", zegt Beunk.
Investeerders
Ook zegt zij nog niet te kunnen zeggen hoeveel investeerders zijn ingestapt bij Fundum Capital, en hoeveel geld zij hebben ingelegd. Het bedrijf bestaat weliswaar nog maar anderhalf jaar, maar in de cryptosector worden soms in korte tijd miljoenen opgehaald.
Zo haalde het cryptobedrijf Bitnextfast in 2018 binnen een half jaar zo'n 5,6 miljoen euro op van 140 beleggers. Na een inval van de FIOD en de Belastingdienst ging het bedrijf op de fles.
Beter beeld
Hoe zwaar de investeerders door het faillissement van Fundum Capital gedupeerd zullen zijn, is evenmin duidelijk. "Binnen drie weken publiceer ik het eerste faillissementsverslag", aldus de curator. "Tegen die tijd moet ik een beter beeld hebben gevormd."
Wolffgramm was onbereikbaar voor een toelichting. Het telefoonnummer van Fundum Capital geeft geen gehoor, en de directeur reageerde nog niet op een contactverzoek via Linkedin.
Uit de Kamer van Koophandel blijkt dat de aandelen van Fundum in handen zijn van een administratiekantoor. Maar op het adres in de deftige Amsterdamse Apollobuurt waarop dat bij de KvK staat ingeschreven, zit dat niet meer. "Zij hebben hier ooit gehuurd, maar zijn begin dit jaar al vertrokken", aldus een woordvoerster. "Zij hebben hun adres bij de KvK echter nooit gewijzigd."