8 ton schadevergoeding

Broers achter failliet glasvezelbedrijf Nedfiber dupeerden schuldeisers

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPBroers achter failliet glasvezelbedrijf Nedfiber dupeerden schuldeisers
RTL

Na een eerder verlies heeft de curator van het glasvezelbedrijf Nedfiber uiteindelijk zijn jarenlange strijd over twee verdwenen glasvezelnetwerken gewonnen. Volgens het gerechtshof dupeerden de twee broers achter het bedrijf de schuldeisers, en moeten zij nu opdraaien voor ruim 800.000 euro schade.

Dat blijkt uit een recent openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof Amsterdam.

Ambitieus

Nedfiber was ooit een ambitieuze start-up, die communicatienetwerken aanlegde op Nederlandse bedrijfsterreinen. De onderneming wilde uitgroeien tot de top-3 glasvezelbedrijven in Nederland.

Glasvezelnetten foetsie bij failliete Neckermann-zuster Nedfiber
Lees ook

Glasvezelnetten foetsie bij failliete Neckermann-zuster Nedfiber

Om die groei te financieren, zou het beursgenoteerde investeringsbedrijfje Readen van de broers Joop en Ronald Steenbergen miljoenen in het glasvezelbedrijf investeren.

Zakenimperium

De Steenbergens zijn zoons van voormalige marktkoopman Joop Steenbergen senior, de latere oprichter van winkelketen Kwantum Hallen.

Met hun investeringsbedrijf hadden zij een klein zakenimperium opgebouwd, dat naast Nedfiber onder meer bestond uit winkelketen en webshop Neckermann, het Belgische luxehotel en landgoed Altembrouck en een agrarisch bedrijf.

Kaartenhuis

Maar het Steenbergen-imperium zakte al snel als een kaartenhuis ineen. In de zomer van 2015 ging Nedfiber failliet, eind 2016 volgden de fysieke winkels van Neckermann. Bij Altembrouck werd geruzied met de voormalige kasteelheer.

En eind 2017 meldde RTL Z dat de fiscale opsporingsdienst FIOD was binnengevallen bij Readen en Neckermann, wegens verdenking van witwassen. Begin 2020 ging uiteindelijk ook de webshop Neckermann.com failliet.

Nedfiber

Het faillissement van glasvezelbedrijf Nedfiber wordt sinds 2015 afgewikkeld door curator Haico Dings. In het belang van de schuldeisers moest hij de waardevolle bedrijfsonderdelen verkopen.

Maar al snel merkte hij dat er weinig meer te halen viel. Zo was de kantoorinventaris grotendeels verdwenen, en waren vlak voor het faillissement twee glasvezelnetwerken uit het bedrijf gehaald. De gedupeerde schuldeisers bleven daardoor met lege handen achter.

Dings probeerde de schade te verhalen op de broers Steenbergen, maar verloor de zaak aanvankelijk in 2019 voor de rechtbank Amsterdam. Nu blijkt de curator tegen die uitspraak in hoger beroep te zijn gegaan.

Schuldeisers benadeeld

Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat het gerechtshof Amsterdam de curator in augustus toch grotendeels gelijk heeft gegeven.

Volgens het hof benadeelden de broers de schuldeisers van het failliete bedrijf, door de twee glasvezelnetwerken vlak voor het faillissement te verkopen aan een aan hen verbonden bedrijf, tegen een te lage verkoopprijs. De aankoopprijs werd bovendien verrekend met een schuld, die Nedfiber nog zou hebben.

8 ton betalen

Omdat de glasvezelnetwerken inmiddels allang zijn doorverkocht, kunnen ze niet meer worden teruggeven aan de curator. Daarom veroordeelt het gerechtshof de broers tot het vergoeden van de schade, die wordt berekend op ruim 827.000 euro, nog zonder de opgelopen rente over dat bedrag.

Het hof oordeelt dat de broers niet aansprakelijk zijn voor de totale faillissementsschade van Nedfiber, omdat het bankroet van het bedrijf niet alleen te wijten was aan onbehoorlijk bestuur.

Geld incasseren

Curator Haico Dings is redelijk tevreden over de uitspraak van het hof. "We hebben deze zaak grotendeels gewonnen. Overigens liepen er ook nog twee zaken over zusterbedrijven van Nedfiber. In een daarvan hebben we ook gewonnen, in de ander is onze vordering afgewezen. Maar deze zaak was de grootste."

Dings zegt nog niet te weten hoe hij het geld daadwerkelijk bij de broers gaat incasseren. Na het ineenstorten van hun zakenimperium valt er misschien niet veel meer bij ze te halen.

Bovendien zit ook nog een andere curator achter de broers aan, met een schadeclaim die in de miljoenen kan lopen. In die zaak - over het faillissement van winkelketen Neckermann - heeft de rechtbank nog geen uitspraak gedaan, laat curator Seerp Gratama weten.

Joop en Ronald Steenbergen zijn onbereikbaar. Het telefoonnummer van het kantoor van Readen Retail wordt niet meer beantwoord, en verschillende andere pogingen om contact te leggen mislukten. Uit de uitspraak blijkt dat de broers tijdens het hoger beroep niet verschenen.

Lees meer over
Joop SteenbergenRonald SteenbergenNedfiberNeckermann.comNeckermannFaillissement