Hoe de deal met Messi hem veel meer oplevert dan het lijkt
Voetbalkenners hadden op het steenrijke Saoedi-Arabië gegokt, maar onverwacht kiest sterspeler Lionel Messi voor het Amerikaanse voetbal. Volgend seizoen speelt hij voor Inter Miami, een club die een jaaromzet van 'slechts' 50 miljoen euro heeft. Toch hoeft de Argentijn niet op een houtje te bijten. Apple en Adidas schieten Miami te hulp.
Ruim 21 jaar lang speelde Messi (35) bij FC Barcelona tot hij in 2021 voor het rijke Paris Saint-Germain koos. Barcelona kon hem niet langer betalen na afspraken binnen La Liga (de Spaanse eredivisie) over een salarislimiet. Barcelona schreef rode cijfers en als de club zijn sterspeler wilde houden moest hij een groot deel van zijn salaris inleveren.
No deal voor Messi die bij de club volgens de Spaanse krant El Mundo tot 2021 jaarlijks 138 miljoen euro bruto opstreek, nog los van bonussen. De Argentijn die in 2017 zijn contract in Spanje verlengde, zou in Barcelona in vier jaar tijd ruim 555 miljoen euro hebben verdiend.
Investeringsmaatschappij Qatar
Messi week uit naar Paris Saint-German, eigendom van de Qatarese investeringsmaatschappij Qatar Sports Investments (QSI), waar hij in drie jaar tijd 110 miljoen euro kon verdienen. Minder dan in Barcelona, maar hij was samen met de Braziliaan Neymar wel de best verdienende speler bij PSG.
Naar eigen zeggen was hij echter niet gelukkig bij de Fransen, waar hij ook minder scoorde. Bovendien legde de voetbalbond UEFA de club in september een boete van 10 miljoen euro op omdat niet voldaan was aan de voorwaarden van Financial Fair Play. De club moest een plan van aanpak indienen en duidelijk was dat Messi moest inleveren als hij zijn contract dat in de zomer van 2023 afloopt, wilde verlengen.
Toen Messi dit voorjaar niet op een vervroegde training verscheen omdat hij in Saoedi-Arabië was voor vakantie, was het voor voetbalkenners wel duidelijk. Messi, tevens toeristisch ambassadeur van het Arabische land, zou voor een club uit dat land kiezen.
Al-Hilal, aartsrivaal van Al-Nassr, waar Cristiano Ronaldo sinds 2022 speelt, bood Messi volgens El Mundo een contract van 300 miljoen euro per jaar. Groot was dan ook de verbazing toen hij vorige week bekendmaakte te kiezen voor Inter Miami, spelend in de Amerikaanse MLS. Dat is een voetbalcompetitie die pas sinds 1994 bestaat en waar het niveau nog aanzienlijk lager is dan in Europa.
Ticketprijzen door het dak
Messi kan op 21 juli zijn debuut maken voor Inter Miami bij de wedstrijd tegen het Mexicaanse Cruz Azul (Leagues Cup). Of hij dan ook echt speelt, is onduidelijk, maar volgens CNN zijn kaartjes voor de wedstrijd 1000 procent duurder geworden. Een ticket dat eerder 120 dollar kostte, kostte na bekendmaking van de komst van Messi 1248 dollar.
Prijzen voor kaartjes in de MLS, waar het voetbalseizoen van maart tot half oktober loopt, stegen met ruim 800 procent. In het stadion van de voetbalclub in Fort Lauderdale is plaats voor 18.000 mensen. Mogelijk wijkt de club uit naar een ander stadion, terwijl een nieuw groter eigen stadion wordt gebouwd.
Drie uitzonderingen
De club en de speler hebben formeel nog geen details over de megadeal bekendgemaakt. De MLS kent een salarisplafond waardoor per team niet meer dan 5.210.000 dollar mag worden besteed. Het mimimumloon van een speler ligt op 85.444 dollar.
Iedere club mag echter via de Designated Player Rule drie spelers aanstellen die niet onder die regels vallen. Die regel staat bekend als de Beckham-rule, omdat de MLS een uitzondering op de regels invoerde toen toenmalig Brits sterspeler David Beckham in 2007 naar LA Galaxy verhuisde.
Volgens Spaanse en Amerikaanse kranten krijgt Messi in Miami tussen de 115 miljoen en 125 miljoen euro per jaar. Maar waar komt bij een club met een omzet van 50 miljoen euro het geld vandaan om de Argentijn dit te betalen?
Adidas en Apple
Apple en Adidas zijn de motoren achter zijn komst. Apple kocht dit jaar de uitzendrechten voor de Amerikaanse voetbalcompetitie. Zij betalen daar 2,35 miljard dollar voor. Wie een wedstrijd wil zien moet een abonnement nemen op de streamingdienst Apple TV+. Messi krijgt naar verluidt een percentage van de streaminginkomsten van Apple.
Het bedrijf verwacht namelijk dat veel meer mensen een abonnement zullen nemen als Messi in de MLS speelt.
Ook Adidas, het sportkledingbedrijf dat Messi sinds 2006 sponsort en dat ook hoofdsponsor van de MLS is, is bij de deal betrokken. De voetballer, van wie PSG honderdduizenden shirtjes verkocht, zou meeverdienen met de verkoop van Adidas-kleding.
Eigenaar voetbalteam
Het is ongewoon dat commerciële bedrijven op deze manier meebetalen aan de komst van een voetballer. Iets normaler is het derde aspect van de Messi-deal. Volgens verschillende bronnen krijgt hij de optie om een deel van een Amerikaans voetbalteam te kopen.
Diezelfde constructie gebruikte de MLS in 2007, toen die David Beckham benaderde. Hij betaalde 25 miljoen dollar om mede-eigenaar te worden van Inter Miami, de club wordt nu gewaardeerd op 600 miljoen dollar en dat wordt volgens sommigen verdubbeld nu Messi komt.
Uiteindelijk kan de 'Messias' met de overstap naar Amerika dus net zoveel verdienen als met een overstap naar Saoedi-Arabië.