Business

Fiscus: strengere normen voor deals met brievenbusfirma's

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPFiscus: strengere normen voor deals met brievenbusfirma's
RTL

De Belastingdienst stopt met het maken van afspraken met internationale brievenbusfirma's die niet of nauwelijks actief zijn in Nederland. Ook komen er strengere normen voor het maken van afspraken.

Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Verder gaat de fiscus meer openheid geven over de zogeheten rulings, waarin zulke belastingafspraken worden vastgelegd.

Volgens Snel is er op zich niets mis met rulings, want ze geven bedrijven vooraf duidelijkheid over hoe er belasting wordt geheven. Maar volgens hem associëren veel Nederlanders dit soort deals met 'schimmige praktijken'. Daar moet verandering in komen door meer transparantie over hoe de afspraken tot stand komen.

Belastingdienst 78 keer in de fout bij deals met bedrijven
Lees ook

Belastingdienst 78 keer in de fout bij deals met bedrijven

Rulings publiceren

Daarom gaat de fiscus van elke ruling voor internationale bedrijven de hoofdlijnen publiceren - zij het zonder de naam van de onderneming te noemen. Daarnaast wordt voortaan elk jaar een jaarverslag uitgebracht en gaan onafhankelijke experts onderzoeken of de afgegeven rulings door de beugel kunnen.

Ook worden rulings nog maar afgegeven voor maximaal vijf jaar, alleen in uitzonderlijke gevallen kan dat worden verlengd tot maximaal tien jaar. 

Strengere normen

De fiscus wordt verder strenger in het bekijken of een ruling voor een internationaal bedrijf kan worden afgegeven. Zo moet een Nederlands bedrijf daadwerkelijk zelf activiteiten ontplooien en moet er minimaal een bepaald aantal medewerkers actief zijn.

Verder worden er geen afspraken meer gemaakt als belastingbesparing het enige of doorslaggevende motief is voor het bedrijf in kwestie.

Europese Commissie

Nederland ligt onder vuur vanwege het fiscale klimaat. Zo zei de Europese Commissie eerder dit jaar dat Nederland meer moet doen om belastingontwijking via ons land aan te pakken. Net als zes andere Europese landen kreeg ons land een standje van de Europese Commissie, die vond dat het Nederlandse belastingklimaat de rechtvaardigheid in Europa ondermijnt.

Tussen 2010 en 2015 waren royalty-inkomsten goed voor gemiddeld zo'n 1,3 procent van ons bruto binnenlands product, bleek eerder dit jaar uit onderzoek. Dat is vier keer zoveel als het Europese gemiddelde.

Inmiddels heeft de Nederlandse regering aangekondigd vanaf 2021 royalty's wel te gaan belasten.

Starbucks

Koffieketen Starbucks is een bekend voorbeeld van een bedrijf dat via brievenbusfirma's belasting ontweek. Door hoge royalty's te betalen aan een dochteronderneming in Nederland voor het gebruik van het eigen product, werd de winst in het buitenland gedrukt (waardoor de winstbelasting daar lager uitpakte). De royalty's die de brievenbusfirma in Nederland inde, waren hier onbelast.

De Europese Commissie oordeelde dat het illegaal was en Nederland moest 25,7 miljoen terugvorderen van Starbucks.

Starbucks is zeker niet het enige bedrijf dat op een dergelijke manier gebruik maakt van de Nederlandse regels. Ook bands als de Rolling Stones en U2 hebben een brievenbusfirma in Nederland om zo minder belasting te betalen over hun inkomsten.

Lees meer over
Menno SnelBelastingdienstBelastingontwijking