Amsterdam in trek, mede door brexit ruim 7000 banen erbij
In de regio Amsterdam hebben vorig jaar 153 buitenlandse bedrijven een nieuw kantoor geopend. Samen zorgen ze voor ruim 7000 extra banen.
Voor 28 nieuwe bedrijven was brexit de reden om naar Nederland te komen, wat 1937 nieuwe banen opleverde. De nieuwe buitenlandse bedrijven zullen de komende drie jaar 4170 banen opleveren.
Gezondheidssector en ict
Bij buitenlandse bedrijven die al in de regio Amsterdam gevestigd waren, kwamen er door uitbreiding 3055 arbeidsplaatsen bij in 2018. Dat brengt het totaal op 7225 extra banen. De drie meest vertegenwoordigde sectoren zijn de gezondheidssector, ict en de creatieve industrie.
"Amsterdam is een magneet voor internationale bedrijven", aldus Udo Kock, de Amsterdamse wethouder voor Economische Zaken in een bericht.
Volgens Kock is het een record, veroorzaakt door 'het goede vestigingsklimaat, door Schiphol, innovatiekracht en de beschikbaarheid van talent'.
Brexit-effect
Het record is ook te danken aan de komst van het Europese Medicijnenagentschap (EMA). Deze brexit-buit levert 900 directe banen op en 1500 indirecte banen, liet het ministerie van Volksgezondheid eerder al aan RTL Z weten.
Van de 153 buitenlandse bedrijven dat zich vestigde in Amsterdam waren er 22 afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. De overige bedrijven die door brexit naar Amsterdam kwamen zijn bedrijven die zich anders mogelijk in het Verenigd Koninkrijk hadden gevestigd zoals de Japanse bank Norinchukin.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Nog meer bedrijven met serieuze plannen
In 2017 kwamen nog 18 bedrijven naar ons land vanwege brexit, volgens Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Het NFIA helpt bedrijven die zich in Nederland willen vestigen of activiteiten hier willen uitbreiden.
De teller van 28 bedrijven die vanwege brexit hierheen komen, loopt waarschijnlijk komend jaar verder op. Zo'n 250 bedrijven hebben volgens NFIA serieuze plannen om zich ergens in Nederland te vestigen.
Volgens wethouder Kock geeft de komst van deze internationale bedrijven een 'boost aan onze economie'. Hij waarschuwt dat 'het succes niet mag leiden tot zelfingenomenheid'.
"Het is noodzakelijk dat Amsterdam, samen met het Rijk, blijft investeren in genoeg kantoorruimte, goede bereikbaarheid en infrastructuur en internationaal onderwijs", aldus Kock.