Brexit is booming business voor bedrijven die expats helpen
Het Nederlandse bedrijfsleven baalt van brexit, maar er zijn ook ondernemers die kansen zien in die ellende. Tientallen bedrijven verhuisden vorig jaar van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. Het personeel van die bedrijven moet ook ergens wonen en bedrijven die buitenlandse werknemers daarmee op weg helpen groeien als kool.
En hoe werkt het precies met die grijze en groene bakken, of met zo'n huisvuilpas? En hoe vind je een geschikte school? Dat zijn vragen die opborrelen bij het bemiddelen bij huisvesting voor expats.
Een beetje bemiddelaar wil deze werknemers uit het buitenland ook graag een beetje op weg helpen in de Nederlandse samenleving, zegt Roz Fremder, eigenaar van het bedrijf Expat Help.
Ben je jarig? Neem een taart mee.
Ze vertelt expats bijvoorbeeld wat typisch Hollandse gebruiken zijn. Je bent misschien gewend dat je getrakteerd wordt op je verjaardag, maar in Nederland is het normaal dat je zelf taart meebrengt voor je collega's, legt ze dan uit.
Daar is niets mis mee, maar je moet het wel even weten. Fremder en andere ondernemers vertellen het buitenlands personeel dat in Nederland komt werken graag. De laatste tijd zijn het vooral Britse bedrijven die zorgen voor veel werk, voor deze groep ondernemers.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Weken van 70 uur
Het aantal bedrijven dat diensten verleent aan expats is de laatste jaren fors gestegen. In 2014 waren dat er nog 301, inmiddels staat de teller volgens de Kamer van Koophandel op 590. Ondernemers merken dat het drukker wordt op de markt, met name vanwege brexit.
"Als ik iemand moet terugbellen is het bijna altijd een 0044-nummer", zegt bijvoorbeeld Patrick Daas van ExpatAmsterdam.com, verwijzend naar de landcode voor het Verenigd Koninkrijk. Daas zoekt voor personeel uit het buitenland naar huisvesting in en rond de hoofdstad.
Ook bij Sandra Koot, eigenaar van NL Relocation, loopt het storm. "Ik maak nu makkelijk werkweken van 60, 70 uur", zegt ze.
EMA-personeel
De van oorsprong Amerikaanse onderneemster Fremder maakte met haar bedrijf Expat Help een flinke klapper door een grote opdracht van de gemeente Amsterdam binnen te halen. Fremder regelt de verhuizing voor het voltallige EMA-personeel dat naar ons land komt.
"We dachten pas op lange termijn internationaal uit te kunnen breiden. Vanwege de brexit kunnen dat soort dingen eerder. We hebben nu een fulltime agent in Londen voor ons werken bijvoorbeeld", zegt ze tegen RTL Z.
57.000 expats
Los van die klus stuwt de brexit de zaken toch al behoorlijk. "Zo'n 80 procent van onze aanvragen komt nu van individuen met een verhuiswens, de rest van bedrijven. We merken echt een toename bij Britten", zegt ze.
Hoeveel expats er precies naar Nederland komen is onduidelijk. Het CBS telde er voor het laatst ongeveer 57.000, maar dat was in 2011.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Scholen eerder vol
Nu zijn het er volgens de expatbureaus veel meer. Die toename leidt soms ook tot problemen. Eline Hausel, oprichter en eigenaar van Young Expat Services, helpt bij het zoeken naar een geschikte school voor de kinderen van expats.
"Het is over het algemeen veel drukker. Scholen zitten eerder vol, ik heb vaker met wachtlijsten te maken. Die drukte komt ergens vandaan. Ik denk zeker dat dat met brexit te maken heeft", zegt Hausel, die zelf niet per se veel meer Britse klanten heeft gekregen dan eerst.
"We moeten de pijplijn blijven vullen, daar zijn we ons van bewust"
Ook als het gaat om huisvesting merken expatbedrijven de krapte op de markt. "Wij beginnen minstens zestig dagen voordat iemand in Nederland landt met de zoektocht naar een huis. We raden aan ook buiten Amsterdam te kijken", aldus Fremder.
Opdrogen
De vraag is hoe lang dit soort bedrijven kunnen profiteren van brexit. Als het Britse stof is neergedaald en alle bedrijven hun nieuwe plekje hebben gevonden zal de hausse aan expats waarschijnlijk ook afnemen. "Dat is voor kleine bedrijven als het onze een uitdaging. We moeten de pijplijn blijven vullen, daar zijn we ons van bewust", zegt Fremder.