Stikstofregels: zelfs de aanleg van een midgetgolfbaan kan niet meer
Er is veel bericht over grote projecten die niet door kunnen gaan vanwege de uitstoot van stikstof die ze veroorzaken, zoals de verbreding van de A27 bij Utrecht en Lelystad Airport. Onbekender is dat ook veel ondernemers de klos zijn met kleinere projecten.
Mkb-ondernemers zitten met de handen in het haar. De kleinste uitbreiding van hun bedrijf kan soms al niet meer. Zoals Henk Oosterhuis, die zijn plan voor een midgetgolfbaan in de soep ziet lopen.
Oosterhuis bestiert een bowlingcenter in Noordwijkerhout. Omdat daar in de zomer geen kip op af komt, wilde hij een midgetgolfbaantje voor de deur aanleggen. "Vorig jaar hadden we echt last van de hitte en draaiden we verlies op de bowlingbanen. De nieuwe midgetgolf moet dat compenseren, want als het warm is, willen mensen wel een balletje slaan."
Geen vergunning
Deze zomer had Oosterhuis al willen beginnen en alles leek ook in kannen en kruiken. Tot hij vorige week een brief van de Omgevingsdienst West-Holland kreeg: de vergunning kan niet worden verleend. Onduidelijk is namelijk of zijn nieuwe activiteiten zorgen voor extra stikstofuitstoot.
Oosterhuis is verbijsterd: "Dat er stikstof vrijkomt bij het aanleggen of verbreden van grote wegen, dat snap ik wel. Maar de aanleg van een paar midgetgolfbaantjes?! Dat maak je niemand wijs natuurlijk, dat daar een probleem kan ontstaan met stikstof."
Toch werken de regels zo: de midgetgolf zou mogelijk voor extra bezoekers, auto's en daarmee voor extra stikstofuitstoot zorgen. En dat mag sinds een geruchtmakende uitspraak van de Raad van State niet meer in de buurt van een natuurgebied. Zelfs al gaat het maar om een heel klein beetje stikstof.
Achterdeurtje
Er is een achterdeurtje. Als je project van groot maatschappelijk belang is, dan mag je misschien tóch bouwen. Die oplossing probeert de minister nu waarschijnlijk voor elkaar te krijgen bij de verbreding van de A27 die wordt tegengehouden.
"Maar voor een midgetgolfbaan gaat dat niet op. Want dan zou je moeten zeggen: zonder deze midgetgolfbaan kan de maatschappij niet functioneren. Dat is natuurlijk voor dit soort projecten heel lastig", zegt juriste Marieke Kaajan van Envir Advocaten.
Lastiger voor kleine projecten
Zij denkt dan ook dat grote projecten wél door kunnen gaan, maar de kleinere juist niet. "De initiatiefnemers achter grotere projecten kunnen makkelijker motiveren waarom er een groot maatschappelijk belang is, die kleine projecten niet."
En dat verontrust wethouder Roberto ter Hark van de gemeente Noordwijk: "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we alleen maar kijken hoe we de grote projecten laten doorgaan, want juist de kleine en middelgrote ondernemers moeten ook kunnen blijven investeren in ons dorp."
Zomeractie
Verschillende ministeries zijn nog druk aan het puzzelen, hoe ze Nederland kunnen laten voldoen aan de stikstofregels en tegelijkertijd projecten kunnen laten doorgaan. Later dit jaar hopen ze die puzzel te leggen.
Maar of daarmee ook de midgetgolfbaan van Oosterhuis eindelijk kan worden aangelegd? "Ik hoop het wel, ik ga er wel vanuit. Want ik vind dit te belachelijk voor woorden", zegt Oosterhuis. Om de zaak tijdens de hete zomermaanden nog een beetje vol te krijgen, heeft hij nu een actie verzonnen. Wie met z'n vieren komt eten, mag een uur gratis bowlen.