ZZP

Kabinet gaat praten over verschil zzp'en en loondienst

Door RTL Z··Aangepast:
© Archiefbeeld ANPKabinet gaat praten over verschil zzp'en en loondienst
RTL

Het is een vraag die maar terug blijft komen: wanneer is iemand nu wel of geen zzp'er? Een webmodule moet werkgevers helpen dat te bepalen en er komen strenge regels die meer duidelijkheid moeten geven. Daarnaast gaat het kabinet in gesprek met verschillende partijen over het verschil tussen inhuren en werken in loondienst.

Het kabinet wil voor eens en altijd helderheid over wanneer iemand een vaste medewerker hoort te zijn of juist niet, en over welk werk door zzp'ers kan worden gedaan. Met de regels wil minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een einde maken aan schijnzelfstandigheid.

De komende maanden gaat het kabinet in gesprek met werkgevers, werknemers, zzp'ers en betrokken organisaties. Uit die gesprekken moet duidelijk worden waar het onderscheid moet worden gemaakt. 

Mijlpaal voor zzp'er: afspraken over tarief opgenomen in cao
Lees ook

Mijlpaal voor zzp'er: afspraken over tarief opgenomen in cao

Mag je iemand inhuren? 

Er wordt gewerkt aan een webmodule die bedrijven kunnen invullen als ze voor een opdracht een zzp'er willen inhuren. Als uit de beantwoording van de vragen blijkt dat een zzp'er de opdracht mag doen, krijgt de opdrachtgever een verklaring die zekerheid geeft dat er geen naheffingen komen van de Belastingdienst.

In die webmodule komen vragen over de aard van het werk. Uiteindelijk wordt dan bepaald of daar een zzp'er voor mag worden ingehuurd. In een deel van de gevallen kan het systeem bepalen dat dat mag, maar vaker nog wijzen de omstandigheden erop dat iemand in dienst zou moeten werken.

Uit een eerste test met deze module blijkt dat de vragen niet altijd goed worden begrepen. In een deel van de gevallen kan de webmodule geen uitsluitsel geven, omdat de vragenlijst geen rekening houdt met kenmerken die per sector verschillen. Dan moeten opdrachtgevers met de belastingdienst overleggen over wat wel en niet mag.

Zorgelijke trends

Volgens minister Koolmees moet nu het gesprek gevoerd worden over voor welke opdrachtgevers zzp'ers mogen worden gevraagd. Volgens hem is dat hard nodig, want hij ziet 'zorgelijke trends'. Daarmee duidt Koolmees op onbedoelde concurrentie tussen werknemers en zzp'ers, mkb'ers en zzp'ers en zzp'ers onderling.

In de loop van 2020 moet de webmodule beschikbaar worden voor opdrachtgevers. Naast de module wordt er gewerkt aan andere regelgeving. Zo komt er voor zzp'ers een minimumtarief van 16 euro per uur. En kunnen zzp'ers die meer dan 75 euro per uur verdienen straks voor maximaal een jaar een zelfstandigenverklaring opstellen in overleg met de opdrachtgever. Het wetsvoorstel met beide maatregelen is momenteel in internetconsultatie

Lees meer over
ZZP'ersOndernemersOndernemerszaken