Thuiswerken bevalt goed: zeggen we de kantoortuin definitief vaarwel?
Door de uitbraak van het coronavirus werken honderdduizenden Nederlanders vanuit huis. En dat bevalt de meerderheid goed. Verdwijnen we na de crisis weer in de kantoortuin of wordt thuiswerken eindelijk de norm?
Nederlanders werken massaal thuis en ruim de helft vindt dat prettig, blijkt uit een enquete van zorgplatform OpenUp onder ruim 500 werknemers. Ongeveer een derde vindt het onprettig en de rest staat er neutraal tegenover.
Millennials minder blij
Opvallend is dat millennials minder enthousiast zijn over thuiswerken dan de oudere generaties. Als we de respondenten die 'niet van toepassing' hebben ingevuld buiten beschouwing laten, ervaart maar 40 procent van de werknemers tussen 18 en 34 jaar thuiswerken als prettig.
Bij de groep 35-49 is dat 53 procent en bij de 50-plussers 51 procent.
Ritme dankzij kinderen
Mogelijk hebben millennials meer behoefte aan contact met anderen. "De ogen en oren van een ander zijn voor voor deze generatie belangrijker", zegt gz-psycholoog Gijs Coppens, oprichter van platform OpenUp.
Sowieso lijkt thuiswerken beter te gaan bij mensen met een gezinsleven, zo blijkt uit het onderzoek. "Zij hebben al ritme en structuur door de kinderen en hoeven dat niet uit zichzelf te halen", verklaart Coppens.
Werkgevers willen controle
Nu moeten ze wel, maar leidinggevenden zijn over het algemeen huiverig om mensen thuis te laten werken.
"Het is een vertrouwensprobleem. Werkgevers houden graag controle en op thuiswerkers heb je minder zicht", zegt arbeidssocioloog Fabian Dekker.
Kantoortuin maakt ziek
Gisteren meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat een op de vier Nederlanders in 2019 vanuit huis werkte, maar bij de meeste mensen ging het om incidenteel thuiswerken. Verbazingwekkend, vindt Dekker. "We hebben steeds meer hoogopgeleiden die heel goed structureel kunnen thuiswerken en toch staan we het niet toe."
Terwijl thuiswerken veel voordelen heeft. "De tevredenheid is hoger. Werknemers hebben meer controle over hun werk en het verzuim is lager. Het is bewezen dat we ziek worden van kantoortuinen. Thuiswerken is dus goed voor de gezondheid", aldus Dekker.
Contact met collega's
Toch zijn er ook nadelen aan thuiswerken. "Vanuit de psychologie weten we dat mensen behoefte hebben aan grenzen en aan structuur. Anders kan iemand zich verwaarloosd voelen en dat moet je voorkomen", zegt gz-psycholoog Gijs Coppens.
Fulltime thuiswerken is daarom niet wenselijk, maar structureel 1 of 2 dagen in de week vanuit huis je taken doen kan heel goed. Zo behoud je ook het contact met collega's, dat weer goed is voor kennisoverdracht, zegt Dekker.
Meer ruimte in cao's
Werknemers hebben nu al het recht om thuiswerk te verzoeken, vertelt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. "Het is geen hard recht en ik voorzie ook niet dat het na de coronacrisis in harde wetgeving wordt omgezet. Maar ik denk wel dat thuiswerken wel echt kan loskomen, ja", aldus Van Gelderen.
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter zei hier eerder over dat de coronamaatregelen structurele gevolgen zal hebben voor hoe wij ons werkzame leven gaan inrichten. "Nederland gaat veranderen", aldus de minister.
Een definitief vaarwel van de kantoortuin zal het niet worden. Toch is Fabian Dekker is hoopvol gestemd: "Ik denk dat er in cao's meer ruimte komt voor thuiswerken."