Business

Kabinet breidt noodondersteuning voor ondernemers uit

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPKabinet breidt noodondersteuning voor ondernemers uit
RTL

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen genomen om ondernemers en bedrijven te ondersteunen die direct lijden onder de economische gevolgen van het coronavirus. Zo hebben onder meer taxichauffeurs, tatoeëerders en tandartsen nu ook recht op een eenmalige gift van 4000 euro. 

Dat schrijven minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer. "Het kabinet doet in deze uitzonderlijke en barre tijden wat nodig is."

Klachtenregen

Volgens de regering is er extra steun nodig om bedrijven door de crisis te loodsen. "De verlengde gezondheidsmaatregelen hebben een grotere, directe impact op groepen ondernemers", schrijven de minister en de staatssecretarissen. "Daarom stellen we opnieuw miljardensteun beschikbaar."

Verkeerde code of net tussen wal en schip: noodloket dicht voor deze ondernemers
Lees ook

Verkeerde code of net tussen wal en schip: noodloket dicht voor deze ondernemers

Sinds de openstelling van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) eind maart regende het klachten. Veel ondernemers die wel direct werden getroffen door de gedwongen sluiting konden geen aanspraak maken op de eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro netto.

Cultuursector

Het kabinet trekt zich de kritiek aan en verruimt de sectoren waarin ondernemers actief zijn. Naast de oorspronkelijke bedrijfstakken, zoals de horeca en kapsalons, kunnen vanaf volgende week ook mkb’ers in food, taxichauffeurs, fysiotherapeuten en ondernemers in de cultuursector een verzoek indienen.

Ook is er goed nieuws voor start-ups en scale-ups. Deze bedrijven, die vaak geen banklening hebben maar worden gefinancierd door investeerders, kunnen straks eenvoudiger aan krediet komen. Via regionale ontwikkelingsmaatschappijen komt 100 miljoen euro beschikbaar.

Garantieregeling

Daarnaast wordt de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO) verhoogd met 8,5 miljard euro naar 10 miljard euro. Met deze regeling staat de overheid garant bij het verkrijgen van banklening of bankgarantie tot een maximumbedrag van 150 miljoen euro per bedrijf.

Ten slotte wordt ook de premie voor de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) verlaagd van 3,9 procent naar 2 procent. Hierdoor wordt het voor ondernemers goedkoper om geld te lenen. Het garantiebudget van de BMKB wordt verdubbeld tot 1,5 miljard euro.

Lees meer over
Eric WiebesHans VijlbriefMona KeijzerBelastingdienstMinisterie van Economische Zaken en KlimaatStartupsMKBBedrijfsfinancieringCoronavirus