Kabinet breidt noodpakket uit met 100 miljoen euro voor startups
Goed nieuws voor Nederlandse start- en scale-ups: zij kunnen overbruggingskrediet krijgen van het kabinet om de coronacrisis door te komen.
Tot nu toe vielen veel van zulke 'groeibedrijven' buiten de steunregelingen van het kabinet.
Voor de zogenaamde noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) kunnen bedrijven bijvoorbeeld alleen in aanmerking komen als ze een omzetdaling hebben van minstens 20 procent.
Dringende oproep
Dat is een probleem voor veel start- en scale-ups, omdat zij in het begin vooral kosten maken en geen grote omzet hebben. Normaal gesproken houden zij de boel draaiende met externe financiering, maar daar is nu heel moeilijk aan te komen.
Ook innovatieve bedrijven die juist gigantisch gegroeid zijn sinds 2019, kunnen daarom geen aanspraak maken op steun.
Startups en scaleups deden maandag nog een 'dringende oproep' om de regels aan te passen. "Bedrijven waarin heel veel geïnvesteerd is, gaan in de problemen komen", waarschuwden ze.
Reactie op oproep
Niet alleen ondernemers luiden de noodklok. Ook investeerders, provincies, regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en vele andere belangenverenigingen riepen het kabinet op om in actie te komen voor startups, staat in de Kamerbrief.
"Het kabinet heeft daarom besloten tot een aanvullend pakket van economische maatregelen", schrijven minister Eric Wiebes (Economische Zaken), staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën).
Vierde week van april
In de vierde week van april wordt de regeling toegankelijk voor startups, scale-ups en 'andere innovatieve bedrijven' die getroffen worden door de coronacrisis. Zij kunnen dan overbruggingskrediet aanvragen bij regionale ontwikkelingsmaatschappijen.
"Deze bedrijven hebben doorgaans wel een gezonde balans, maar geen bankrelatie. Zij kunnen momenteel - als gevolg van de coronacrisis - moeilijk bij de bank terecht voor een overbruggingskrediet, omdat banken zich nu richten op bestaande klanten", schrijft Wiebes. Het kabinet stelt hiervoor in eerste instantie 100 miljoen euro ter beschikking.
Maximaal 2 miljoen euro lenen
De hoogte van de leningen varieert van 50.000 euro tot 2 miljoen euro. Het kabinet benadrukt dat het 'in de kern gezonde bedrijven' ondersteunt en dat de leningen puur bedoeld zijn voor tijdelijke overbrugging. Het is nog niet duidelijk wat de exacte vereisten en kosten zijn voor zo'n lening.
Het plan voor startups komt nog bovenop de aanvullende maatregelen die het kabinet dinsdag bekendmaakte. Zo wordt het ook voor andere mkb'ers goedkoper om geld te lenen. Het kabinet verlaagt namelijk de premie voor de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) van 3,9 procent naar 2 procent. Het garantiebudget van de BMKB wordt verdubbeld tot 1,5 miljard euro.