Business

Ondanks overheidshulp failliet tijdens coronacrisis: en dan?

Door Jelle Maasbach··Aangepast:
© RTL ZOndanks overheidshulp failliet tijdens coronacrisis: en dan?
RTL

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen, online en op televisie. Deel #18: failliet.

Uitkering

Al wekenlang zijn horecagelegenheden in ons land gesloten, zo ook het bedrijf van Jeannette Breemer. Ze is de eigenaresse van Club Breeze in Scheveningen. "Stel je gaat failliet door de maatregelen omtrent het coronavirus. Ga je dan de schuldsanering in? Kom je in aanmerking voor een uitkering?"

Aantal faillissementen neemt toe, één op de vijf bedrijven in gevarenzone
Lees ook

Aantal faillissementen neemt toe, één op de vijf bedrijven in gevarenzone

Voor (horeca-)ondernemers die nu failliet gaan zijn er 'helaas' geen andere regels, legt Dirk Beljaarts uit. De directeur van Koninklijke Horeca Nederland zegt dat de normale wetgeving geldt.

"Er is geen ww voor ondernemers. Sommige zijn zelf verzekerd, of teren in op hun vermogen", zegt Beljaarts. 

Verschil in het soort faillissement

Of er eigen vermogen is, hangt af van de rechtsvorm die je voor je bedrijf hebt gekozen. Heb je een eenmanszaak, dan wordt beslag gelegd op het hele vermogen, dus ook op je privé-vermogen. Heb je een BV of een stichting, dan heeft een faillissement gevolgen voor het bedrijf. Het privé-vermogen van de bestuurders wordt niet betrokken bij het faillissement.

Vervolgens wordt een curator aangesteld. Hij of zij neemt dan in feite de leiding van je bedrijf over. De curator beheert het geld en neemt bijvoorbeeld contact op met de schuldeisers. Ook kan de bewindvoerder besluiten om je bedrijf voort te zetten. 

Schuldsanering

De curator zal proberen om de schulden van het bedrijf weg te werken. Soms blijven er echter schulden staan. Om te voorkomen dat je je hele leven privé met die schulden blijft zitten, is er de schuldsanering. Er zijn een aantal voorwaarden, maar als een schuldsanering wordt toegekend dan kan een ondernemer na een periode van 3 jaar opnieuw beginnen. 

Ook zijn er gemeentes die ondernemers financieel helpen. Niet alleen starters, maar ook ondernemers die zijn gestopt. Het gaat om de bijstandsuitkering zelfstandigen. Voor maximaal 12 maanden springt de gemeente dan bij, zoals bijvoorbeeld Amsterdam doet. 

Voorkomen is beter dan genezen

Toch zijn er wel maatregelen genomen door de overheid om een faillissement te voorkomen. "Zo is er de noodsteun van 4000 euro, dat is een quick win. Voor het personeel is er de NOW-regeling, om mee te helpen in de loonkosten.  Allemaal compensatie, maar daarna houdt het wel op", vertelt Beljaarts.

Zelf wat doen

Het stopt daar qua regelingen, maar als ondernemer kan je ook zelf wat doen. "Je zit dan nog met hoge huurkosten. Je kan afspraken maken met de verhuurder. Een korting of kwijtschelding maakt dat je het langer kan volhouden", aldus Beljaarts.

"Heb je een eigen pand? Dan kan je met de banken afspraken maken. Die zijn coulanter geworden." Ook kan je met leveranciers om de tafel, geeft Beljaarts aan. "Er zijn dus dingen die je kan doen om de tijd door te komen."

Toch hoopt Koninklijke Horeca Nederland dat de sluiting van de branche niet te lang zal duren. "De vraag is of en wanneer de bedrijven weer open kunnen. En de overheid moet met meer steun komen, want er dreigt een slagveld als er niet meer maatregelen genomen worden."

Volgens de brancheorganisatie zijn er al ondernemers die failliet zijn gegaan, en andere ondernemers laten weten dat ze net nog maar een paar maanden financieel kunnen overbruggen.

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem proberen te beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen maken ook onderdeel uit van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
FaillissementCoronavirusOndernemersOndernemersspreekuur