Deze kroegbazen houden 1 juni de deur dicht: 'Opengaan voor zes mensen is niet rendabel'
De meeste kroegbazen kijken halsreikend uit naar de heropening van hun café. 15 maart moesten ze halsoverkop hun etablissement sluiten. Weg inkomsten. Toch openen 1 juni niet alle cafés de deuren. Openen is simpelweg duurder dan dicht blijven.
Met een meetlint heeft hij het opgemeten. Elf meter lang en vier meter breed. Maar in het café staat ook nog een bar. Tussen barblad en muur zit maar 1,80 meter. "Als er iemand aan de bar zit, dan kun je niet naar de wc zonder anderhalve meter afstand te houden", zegt Patrick Bouwhuijzen van het Utrechtse karaokecafé Ome Willem.
Normaliter staan ze buiten in de rij als het café open is. "Dan staat het helemaal vol. Tachtig man binnen en mensen voor de deur. De meeste mensen staan. Ik heb drie statafels en negen barkrukken."
Staan is in de 1,5 metermaatschappij echter uit den boze. Horecagelegenheden mogen alleen open als iedereen aan een tafeltje zit en netjes 1,5 meter afstand houdt. "Dan mogen er bij ons maar zes mensen binnen. We willen heel graag open, maar dit is niet rendabel."
Kostenplaatje
Zodra Bouwhuijzen de sleutel van de voordeur omdraait, gaat de teller lopen. Personeelskosten, kosten voor gas, water en licht. En dan moet hij ook nog geld afdragen aan auteursrechtenorganiatie Buma/Stemra voor de muziek die gedraaid wordt.
"Ik heb negen koelingen, die staan nu allemaal uit. Ze gebruiken meer stroom dan de verkoop van die paar drankjes oplevert. Ik heb bovendien een biertank van 500 liter. Als ik die aanbreek, verkoop ik die hoeveelheid met zes gasten nooit voordat het slecht wordt. Dan kan ik de rest weggooien."
Bij de deur van het café staat normaliter een beveiliger, een dj verzorgt de muziek. "Het personeel heeft een nulurencontract, dus die moeten we dan betalen. We leasen bovendien de muziekcomputer. Die kost ook geld bij gebruik. Als horecazaak gebruik je veel water. Dicht blijven kost ons bakken met geld, maar open gaan nog veel meer."
Vrijgezellenfeesten verzet
De horeca-eigenaar leeft momenteel van zijn spaargeld. Lange tijd had hij hoop dat hij zijn gasten snel weer kon ontvangen. "We hebben veel vrijgezellenfeesten. Eén klant heeft het nu al drie keer verzet. We zouden hem graag helpen. Maar die afstand van 1,5 meter nekt ons."
Toch ziet de kroegbaas een lichtpuntje. De maatregelen worden steeds verder versoepeld. "We gaan langzaam richting normaal. Als er weer kleine groepen binnen mogen, kan ik hen in shifts ontvangen."
Tot die tijd is het afwachten. Bouwhuijzen en zijn vrouw kunnen het tot het einde van dit jaar uitzingen. "We hebben geen schulden en je wilt je ook niet zomaar failliet laten verklaren. Maar het is echt heel moeilijk."
'Beste café van Nederland' blijft dicht
Ook bij De Drie Weesgegroetjes was mede-eigenaar Haroun Hijman met een rolmaat in de weer. De kroeg werd in november 2019 bij een verkiezing van Misset Horeca nog door het publiek verkozen tot beste café van Nederland. Inmiddels moeten de vaste gasten hun kroeg al weken missen.
"Ik heb het allemaal netjes uitgetekend. Buiten op het terras is met de nieuwe regels plaats voor vijftien mensen en binnen nog eens voor acht mensen", zegt Hijman.
De gemeente Roosendaal is net als veel andere gemeenten soepel met de regels voor terrassen. Als er plek is mogen de cafébazen hun stoelen en tafels ook buiten hun eigen terrein zetten, voor de deur van een naburige winkel bijvoorbeeld.
"We zitten naast een fysio, die is 's avonds ook open dus dat kan niet. Al met al kunnen we echt maar 23 gasten placeren. Dan is het niet rendabel om open te gaan."
Geen pieken, wel dalen
Cafés hebben pieken en dalen, legt de horecaman uit. "Door de pieken kun je de dalen aan. Op een reguliere woensdag en donderdag komen vaak weinig mensen. Maar in het weekend is het hier wel druk. Financieel compenseert dat voor de rustige niet kostendekkende dagen."
Reserveren is vanaf 1 juni verplicht als je binnen wilt zitten. Bovendien moeten gasten die niet in hetzelfde huis wonen afstand houden. Het doet de kroegbaas pijn. "De essentie van horeca is gastvrijheid. Even binnenlopen, andere mensen ontmoeten. Een glas bier of een wijntje kun je thuis ook drinken maar je gaat naar het café om andere mensen te ontmoeten. Dat kan nu niet."
Koninklijke Horeca Nederland verwacht dat 1 juni meerdere restaurants en cafés de deuren openen, terwijl ze daar financieel op inleveren.
"Hoe het financiele plaatje er exact uitziet, wisselt per ondernemer. Maar als je opengaat en omzet maakt, dan daalt de NOW-subsidie. Opengaan of dicht blijven? Dat is echter een individuele rekensom die KHN niet kan maken", zegt een woordvoerder van de branchevereniging. "Het is niet te zeggen wanneer een zaak met welke omzet rendabel zal zijn zonder aanpassingen."
Tien procent winst
Horecaondernemer Erik de Kock, eigenaar van Walzicht Bar & Restaurant in Woerden, is specifieker in zijn antwoorden. Onder normale omstandigheden maakt een horecaondernemer maar tien procent winst. Dat betekent dat iedereen die opengaat hoger oplopende rode cijfers schrijft dan bij dichtblijven.
Voor een biertje betaal je gemiddeld drie euro. Maar dat is helemaal niet veel, stelt De Kock. "Mensen denken vaak dat in de horeca het geld binnenstroomt. Maar daar blijft amper wat van over."
Gemiddeld gezien is een horecazaak dertig procent aan inkoopkosten kwijt, becijfert hij. "Dan nog eens dertig procent aan loonkosten. Dan heb je nog tien procent huisvestingskosten en twintig procent overige kosten als afschrijving, investeringen, verzekeringen, aflossingen, onderhoud, reclame en boekhouder."
Een slok van een glas bier
De resterende tien procent is voor de horecaondernemer, maar dan komt de Belastingdienst nog langs. "Van een vol glas bier hou je maar een slok over in financiële zin. En nu er minder gasten welkom zijn, kom je echt niet aan je break-even punt.'
Wie slim rekent, blijft dicht. Toch begrijpt hij wel dat veel zaken in juni opengaan. "Het gaat om mensen met passie. Die willen niet stil op de bank blijven zitten. Ze willen zich laten zien aan het publiek. We zijn niet dood, we leven. Horecaondernemers zijn een apart slag volk. Die denken vaak niet als zakenmensen."
Liever op korte termijn strijdend ten onder, dan op lange termijn stilzittend ten onder, is het motto volgens De Kock.
Eigendom brouwerij
Veel horecazaken zijn eigendom van een brouwerij. Die hebben de laatste maanden door huurverlagingen hun uiterste best gedaan om zaken te redden.
De Woerdsense restaurantbaas: "Dat kan niet eeuwig zo blijven duren. Als we van 1,5 naar 1 meter gaan, wordt het al voor meer zaken beter. Maar er zullen in de tussentijd meer zaken omvallen. De reserves raken op. Bij mijn eigen restaurant konden er 75 mensen binnen. Nu zijn dat er ongeveer 20. En de financiële ondersteuning van de overheid is mager. Die 4000 euro was zo op."
Horecabloed kruipt waar het niet gaan kan. Maar hoe groot je passie ook is, uiteindelijk moet je een streep trekken, adviseert hij andere ondernemers. "Bij een faillissement zijn de meeste ondernemers hoofdelijk aansprakelijk. Horecadieren willen niet opgeven en gaan maar door. Maar een faillissement gooit je leven omver."
De deur definitief sluiten dan maar, als dit nog lang duurt? "Zo'n euthanasiebeslissing willen de meeste ondernemers niet nemen."
Topdrukte bij brouwers
Nederlandse brouwers werken met man en macht om de heropening van de horeca mogelijk maken. Cafés moeten voorzien worden van nieuw bier, maar ook moet het bier in tanks en fusten dat over de datum is worden opgehaald. "Het is een hele puzzel om alles op tijd geregeld te krijgen", zegt een woordvoerder van Heineken weten. De bezorgingen gaan daarom in het pinksterweekend door.
Volgens Heineken moet er niet alleen bier geleverd en teruggehaald worden, maar staan er ook tientallen monteurs klaar. "Tapinstallaties zijn niet gemaakt om lang stil te liggen, dus we staan klaar om storingen op te lossen." Daarnaast moeten bedrijven onder meer de leidingen spoelen om zeker te zijn dat alles klaar is en werkt.
Ook concurrent AB InBev zegt druk bezig te zijn met de voorbereidingen. Het bedrijf was wel al in een vroeg stadium aan de slag gegaan met het leeghalen van biertanks van cafés om dat oude bier bij wijze van hergebruik om te zetten in desinfecteringsmiddel. Desondanks moet er nog veel gebeuren om alle horecagelegenheden weer volledig te bevoorraden.