Wetsvoorstel ingetrokken

Kabinet schrapt plan voor minimumtarief zzp'ers

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANPKabinet schrapt plan voor minimumtarief zzp'ers
RTL

Het kabinet ziet af van de plannen voor een minimumtarief voor zzp’ers. Ook de zelfstandigenverklaring die nodig zou worden om een hoger tarief te kunnen vragen komt er niet.

Er komt geen wetsvoorstel voor het beleid, schrijven minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Het brengt volgens de bewindsmannen te veel administratieve lasten met zich mee voor zzp'ers om echt effectief te zijn. 

Internetconsultatie

Het besluit volgt op een internetconsultatie van de minister van Sociale Zaken over de komst van de nieuwe zzp-wet, de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA).

Eerder werd al duidelijk dat veel zzp'ers en organisaties bergen administratie en complexe regels vreesden door de nieuwe wet.

Nieuwe zzp-wet: 'Nodeloze verplichtingen en onwerkbare regels'
Lees ook

Nieuwe zzp-wet: 'Nodeloze verplichtingen en onwerkbare regels'

Minimumtarief

Onderdeel van het voorstel was een minimumuurtarief van 16 euro per gewerkt uur. Wie meer dan 75 euro per uur verdient, moest een zelfstandigenverklaring opstellen met de opdrachtgever.

Voor de groep die meer dan 16 euro, maar minder dan 75 euro per uur verdient, zou worden getest met online vragenlijst. Een zogenoemde webmodule moest bepalen of een opdracht kan worden uitgevoerd als zelfstandige.

Het kabinet hoopte met de regels meer duidelijkheid te geven over wanneer iemand zelfstandige is en wanneer er sprake is van een verkapt dienstverband.

'De helft is schijnzelfstandig'

Uit testen met de module blijkt nu dat in bijna de helft van de gevallen geen werk kan worden gedaan als zzp'er en er een dienstverband nodig is. Het gaat hier overigens om een test met opdrachtgevers die zzp'ers willen inhuren voor een dienst en bijvoorbeeld niet om zzp'ers die producten verkopen. 

"In 48 procent van de opdrachten gaf de webmodule de indicatie dienstbetrekking", schrijft de minister. Hij noemt dat 'zorgwekkend’. 

Wel duidelijkheid, geen zekerheid

Volgens hem geeft de test wel duidelijkheid, maar geen zekerheid. De uitkomsten van de module kunnen voor bedrijven aanleiding zijn om de werkrelatie met zzp’ers aan te passen.

Om die reden komt de module in het najaar beschikbaar als hulpmiddel om de relatie tussen zzp'er en opdrachtgever te helpen bepalen. Bedrijven kunnen er vrijwillig gebruik van maken.

Armoede tegengaan

Het kabinet zegt hoe dan ook te lage tarieven te willen tegengaan. Daarvoor wordt overlegd met belanghebbenden in het veld. Brancheorganisaties ZZP Nederland en PZO noemden de voorstellen voor een minimumtarief en een zelfstandigenverklaring eerder onwerkbaar en niet te handhaven.

Er moet bovendien bescherming komen voor zzp'er die werken voor platforms zoals Deliveroo, die vaak werken tegen zeer lage tarieven. Hiervoor wordt gekeken naar nieuwe regelgeving.

Stap terug

"We zetten soms zo twee stappen vooruit, en een stap terug zoals met dit wetsvoorstel, wat ontzettend jammer is", aldus Koolmees. 

"Maar het is geen verloren tijd, we zien steeds beter waar de kwetsbaarheden zitten en daar gaan we weer net zo hard mee verder."

Correctie 16.20 uur: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de bezorgers van Thuisbezorgd werken als zzp’ers. Dit is onjuist. De bezorgers van Thuisbezorgd zijn of in dienst, of werken via een uitzendbureau. 

Lees meer over
Wouter KoolmeesZZP'ers