Ondernemen

Een derde van door corona getroffen ondernemers verwacht meer uren te maken

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPEen derde van door corona getroffen ondernemers verwacht meer uren te maken
RTL

Bijna dertig procent van de ondernemers die door het coronavirus zijn getroffen, verwacht de komende drie maanden meer uren te werken in het bedrijf. Dat heeft verschillende redenen.

Bij sommige bedrijven is er weer meer werk. Bij andere bedrijven zijn mensen ontslagen of is er geen geld meer om tijdelijke krachten in te huren, waardoor minder handen nu meer werk moeten doen.

Ook wil een deel van de ondernemers meer gaan werken om verloren omzet terug te winnen. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van een peiling onder 1186 ondernemers.

Hulp van familie of freelancers

56 procent van de ondernemers die meer werk verwacht, wil dit werk zelf uitvoeren. De rest wil er freelancers (19 procent) voor inhuren of nee zeggen tegen nieuwe opdrachten (15 procent). Ook willen de ondernemers werk doorgeven aan collega's (13 procent), hulp vragen aan familie en vrienden (7 procent) of tijdelijk personeel aannemen.

Minder uren

Het gaat nog niet in alle sectoren beter. Bijna een op de vijf ondernemers verwacht minder uren te gaan werken, voornamelijk door sombere vooruitzichten voor het bedrijf, blijkt uit de peiling die is uitgevoerd tussen 24 juni en 7 juli. 

Zo'n 8 procent van de ondernemers rekent erop de komende drie maanden te moeten stoppen met het bedrijf. Een op de tien respondenten overweegt een baan te zoeken in loondienst en drie procent is van plan een ander bedrijf te starten.

Ruim twee derde van de ondernemers met twee of meer mensen in dienst denkt dat het personeelsbestand de komende drie maanden gelijk blijft. Ongeveer 20 procent geeft aan een afname te verwachten, terwijl 10 procent verwacht meer personeel nodig te hebben.

Eerste lichtpuntjes voor ondernemers in detailhandel en logies
Lees ook

Eerste lichtpuntjes voor ondernemers in detailhandel en logies

Thuiswerken

De KvK vroeg de bedrijven ook naar hun mening over thuiswerken. Bijna een vijfde van de ondernemers verwacht na de crisis meer te zullen gaan thuiswerken dan vóór de coronacrisis.

Dat aandeel is hoger bij grotere bedrijven. De respondenten die positief zijn, merken onder meer dat thuiswerken kosten en tijd bespaart.

De helft van de ondernemers geeft aan geen verandering te verwachten rondom het thuiswerken in vergelijking met de situatie van vóór de coronacrisis.Dat komt bijvoorbeeld omdat personeel toen al veel vanaf huis werkte, of omdat de managers meer voordelen van werken op kantoor zien.

Lees meer over
Kamer van KoophandelOndernemersCoronacrisis in Nederland