NOW, TVL, TOZO

Ondernemer in de problemen? Zo werkt de nieuwe coronasteun

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© Remko de WaalOndernemer in de problemen? Zo werkt de nieuwe coronasteun
RTL

Op 1 oktober treedt het nieuwe steunpakket voor bedrijven en ondernemers die hard getroffen worden door de coronacrisis in werking. De nieuwe steunmaatregelen lopen langer, maar worden ook geleidelijk steeds verder afgebouwd. Bovendien worden ze steeds ingewikkelder.

De NOW 3

De belangrijkste en kostbaarste steunregeling blijft de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), de loonkostensubsidie die bedrijven kunnen aanvragen.

Nu is het nog zo dat bedrijven in aanmerking komen als ze minimaal 20 procent van hun omzet kwijtraken door de crisis. De subsidie loopt dan op tot maximaal 90 procent van de loonkosten.

Dat houdt in dat als je 20 procent omzetverlies hebt, de subsidie 18 procent van de loonsom is. Als je 100 procent van de omzet kwijt bent, krijg je 90 procent vergoed. De bedoeling daarvan is om zo veel mogelijk banen te behouden.

Dit gaat behoorlijk op de schop. De NOW 3 loopt 9 maanden, opgedeeld in tijdvakken van 3 maanden waarin de subsidie steeds verder wordt afgebouwd. Van oktober tot en met december geldt dat de maximale subsidie wordt verlaagd naar 80 procent van de loonkosten.

Voor januari tot en met maart wordt dat verder verlaagd naar 70 procent en in de laatste drie maanden is het nog maar 60 procent.

En er verandert nog meer. Want ook de drempel wordt verhoogd. Vanaf 1 januari komen alleen bedrijven met meer dan 30 procent omzetverlies nog in aanmerking voor de steun.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Minder bescherming werknemers

Daar staat wel tegenover dat het voor bedrijven die gebruikmaken van de NOW een stuk makkelijker wordt om personeel op straat te zetten.

Nu is het nog zo dat de subsidie met 5 procent wordt gekort als een bedrijf meer dan 20 mensen ontslaat. In de eerste versie van de NOW was die ontslagboete zelfs gelijk aan 1,5 keer de loonsomsubsidie per ontslagen werknemer.

In de eerste NOW 3-periode kan een bedrijf 10 procent van de loonkosten verlagen door mensen te ontslaan zonder dat de subsidie wordt gekort. In de twee daarop volgende tijdvakken loopt dat zelfs op naar 20 procent en 30 procent.

Voor bedrijven met veel duurbetaald personeel komt er in het derde tijdvak trouwens nog wel een grote verandering aan. Het maximale salaris per werknemer dat wordt meegeteld voor de subsidie wordt verlaagd van ruim 9400 euro naar 4769 euro. Het deel van het salaris boven die grens van 4769 euro wordt niet gesubsidieerd en moet je dus als werkgever helemaal zelf ophoesten.

Blunders bij NOW-subsidies aan gemeenten: miljoenen te veel betaald
Lees ook

Blunders bij NOW-subsidies aan gemeenten: miljoenen te veel betaald

Meer geld voor vaste lasten (TVL)

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt juist flink opgehoogd. Ondernemers met maximaal 250 medewerkers in een aantal zwaar getroffen sectoren zoals de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters, kunnen subsidie krijgen voor hun vaste lasten.

Nu is dat maximaal 50.000 euro per drie maanden, dan wordt flink verhoogd naar 90.000 euro. De regeling wordt wel weer geleidelijk afgebouwd, maar hoe is nog niet precies duidelijk.

Ondernemers die gebruik willen maken van de TVL moeten aan de volgende regels voldoen:

  • Minimaal 4000 euro aan vaste lasten
  • Minimaal 30 procent omzetverlies
  • Opgericht voor 15 maart
  • Op de lijst met aangewezen bedrijfstakken staan

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ingewikkeld sommetje

Maar dan zijn we er nog niet, want je krijgt niet al je vaste lasten gecompenseerd. Dat is maximaal 50 procent van de door de overheid geschatte vaste lasten, vermenigvuldigd met het omzetverlies.

Belangrijk is dus dat je niet hoeft te gaan rekenen hoeveel vaste lasten je precies hebt, want de overheid hanteert een vast percentage per bedrijfsgroep.

De som ziet er dan als volgt uit:

Normale omzet X omzetdaling in procenten X vaste lasten in procenten X 50 procent

Een voorbeeld:

Je hebt een binnenvaartbedrijf met een normale omzet van 100.000 euro en een omzetdaling van 40 procent. Gemiddeld heeft zo'n bedrijf vaste lasten van 43 procent van de omzet, volgens de lijst. Dan kom je uit op de volgende berekening.

100.000 euro X 40 procent X 43 procent X 50 procent = 8600 euro.

De ondernemersbijstand

En dan is er ook nog de speciale bijstandsregeling voor ondernemers, Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO). Ook die wordt aangepast.

De regeling zorgt ervoor dat zelfstandigen die door de crisis minder verdienen dan een bijstandsuitkering een aanvulling kunnen aanvragen op hun inkomen. Dat wordt dan aangevuld tot het bijstandsniveau: 1050 euro voor alleenwonenden en 1500 euro voor stellen.

In de eerste versie van deze regeling werd er helemaal niet gekeken naar het inkomen van de partner, inmiddels is dat anders. Als het gezamenlijk inkomen boven de bijstandsgrens uitkomt, heb je geen recht op de TOZO.

**Update 1 oktober** Het was de bedoeling om ondernemers met meer dan 46.520 euro aan contant geld, banktegoeden en effecten (bijvoorbeeld aandelen) niet meer in aanmerking te laten komen voor de TOZO. Die extra eis is op het laatste moment weer ingetrokken,

Derde steunpakket voor ondernemers: jouw vragen beantwoord

Woensdagavond 9 september is er een speciale extra uitzending over het steunpakket op RTL Z.  Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken beantwoordt hierin jouw vragen over de steunmaatregelen. 

Lees meer over
NOWCoronacrisis in Nederland